Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Hypotheekrente prognose maart 2016

  Door: Roel 11381 keer gelezen
Hypotheekrente prognose maart 2016

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in maart? We geven onze hypotheekrente verwachting op basis van de actuele marktontwikkelingen.

Hypotheekrente verder gedaald

De hypotheekrente heeft in februari een nieuw laagte-record gebroken. De gemiddelde 10-jaarsrente is gedaald onder de 2%. De laagste hypotheekrente 10 jaar vast zit daar zelfs nog een aantal tienden procenten onder. Ook voor de andere rentevast periodes is de hypotheekrente gedaald.

Profiteren van de lage hypotheekrente?Laat je hypotheekmogelijkheden berekenen >>>

 

Marktrentes laag

Geldverstrekkers volgen met de verlaging de rentes op de geldmarkt en de kapitaalmarkt. Deze marktrentes zijn de afgelopen maand verder gedaald. De financiële markten anticiperen onder andere op nieuwe maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). Dit is bepalend voor deze hypotheekrente verwachting.

Negatieve groei

De inflatiedoelstelling van de ECB raakt echter steeds verder uit het zicht. In februari was er zelfs sprake van negatieve groei (deflatie). Dit was voor het eerst sinds september 2015. Onder andere de lage olieprijs speelt de ECB parten, maar ook buiten de energieprijzen gerekend is de groei beperkt.

Nieuwe maatregelen ECB

President Draghi gaf in januari al aan dat de centrale bank bereid is het huidige pakket aan maatregelen uit te breiden. De ECB wil koste wat kost de gewenste groei (inflatie) van 2% realiseren. Op 10 maart vergaderde de ECB over nieuwe crisismaatregelen voor de economie in de Eurozone. Daarin is besloten de beleidsrentes verder te verlagen en het opkoopprogramma te intensiveren.

Veilige beleggingen

Deflatie in de Eurozone is maar één van recente tegenvallers voor beleggers. Eerder waren daar al onrust over de Chinese economie en tegenvallende cijfers uit de VS. Beleggers zoeken hun heil in veilige beleggingen en eisen een lage marktrente. Dit heeft met name een drukkend effect op de kapitaalmarktrente.

Hypotheekrente verwachting maart

De rentes op de geldmarkt en de kapitaal markt zullen voorlopig laag blijven en mogelijke verder dalen. Dit zijn belangrijke graadmeters voor hypotheekrente. Onze verwachting is dan ook dat:

Lees ook: meer inzicht in de huidige lage hypotheekrente.

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.