Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheekrente prognose mei 2016

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in mei? Dit is onze hypotheekrente verwachting voor deze maand. Daarin meer over de pas op de plaats van de centrale bank.

Help een rentestijging!

Voor het eerst in lange tijd zagen we een stijging in het renteoverzicht. ‘Is dit het einde van de dalende trend’, vroegen veel lezers zich af. We kunnen hen gerust stellen. Het betrof een rentestijging van enkel ASR. Deze geldverstrekker profileerde zich met een lage hypotheekrente 10 jaar vast en kreeg veel aanvragen in korte tijd. Mogelijk iets te veel naar hun zin, waardoor ze zich nu (iets) uit de markt prijzen met een hogere rente.

Golf aan renteverlagingen

Voor onze renteverwachting kijken we naar de ontwikkelingen op lange termijn. Daarin zien we dat de meeste geldverstrekkers hun hypotheekrente inmiddels hebben aangepast aan de intensivering van de crisismaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). In maart is onder andere besloten de belangrijkste beleidsrente te verlagen. Dit zorgde voor een golf aan renteverlagingen bij de hypotheekverstrekkers in Nederland.

Pas op de plaats

 • Op 21 april maakte de ECB het nieuwe rentebesluit bekend. De centrale bank houdt de komende tijd de beleidsrente gelijk. Het beleid heeft volgens de ECB-president tijd nodig en hij verwacht dat de inflatie later dit jaar zal aantrekken. Deze pas op de plaats kwam niet als een verrassing na de ‘rente-bom’ in maart.
 • Ook de FED (Verenigde Staten) houdt de beleidsrente gelijk. Hier werd juist een renteverhoging verwacht, nu de economie (en met name de arbeidsmarkt) aantrekken. De reden waarom de rente toch gelijk blijft, zijn risico’s op een dalende wereldwijde economische en financiële ontwikkeling.

Hypotheekrente verwachting mei

De marktrentes zullen naar verwachting eveneens een pas op de plaats maken. Mogelijk veert de lange rente iets op nu de neerwaartse druk lager is. We verwachten echter dat de hypotheekrente in mei op het huidige lage niveau blijft.

Tip: Schrijf je in voor de Renteflits en volg de hypotheekrente op de voet.


Hypotheekrente verder omlaag?

Het is niet uitgesloten dat de ECB later dit jaar met nieuwe maatregelen komt. Als de gewenste inflatie van net geen 2% niet in zicht komt, is een nieuwe renteverlaging volgens analisten onvermijdelijk. De centrale bank heeft eerder aangegeven ‘alles te doen wat binnen haar mandaat ligt’. Een datum om in de gaten te houden is 8 september 2016. Dan vergadert de ECB-beleidsraad opnieuw.

Ondertussen groeit de kritiek op het ruime monetaire beleid van de ECB, met name in Duitsland en Nederland. Het zou hervormingen in het zuiden van Eurozone uitstellen en slecht zijn voor de spaargelden en pensioenen in het noorden (zie onder andere de lage spaarrente). Draghi pareerde de kritiek door de stellen de ECB onafhankelijk is. Het mandaat is ‘prijsstabiliteit in de hele Eurozone en niet enkel één land’, aldus de ECB-president.

Voor meer renteontwikkelingen op lange termijn, zie onze hypotheekrente verwachting voor 2016.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Hypotheekrente prognose mei 2016".

 1. Hallo,
  kennen jullie een nederlandse bank die ook hypotheek verstrekt aan nederlanders wonende in België (buiten de Rabobank grensbanken)?

  mvg
  Theo

  Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct