Klantenbeoordeling 8.2/10

Hypotheekrente prognose oktober

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in oktober? We hebben de belangrijkste marktontwikkelingen op een rijtje gezet voor onze renteverwachting, dit keer met verschillende dalende trends.

Dalende trends

In september is de hypotheekrente licht gedaald onder invloed van de dalende marktrentes. Deze zijn weer gedaald omdat de inflatiecijfers in de Eurozone sinds mei tegenvallen.

De overheden reageren op de lage inflatie door de beleidsrentes laag te houden. Hierdoor wordt het aantrekkelijk om te consumeren (in plaats van sparen), wat zorgt voor meer economische groei en (hopelijk) een stijgende inflatie.

Uitspraken beleidsmakers

De afgelopen maand hebben belangrijke beleidsmakers zich uitgesproken over de economische ontwikkeling:

  • ECB: ondanks verregaande crisismaatregelen lukt het de Europese Centrale Bank maar niet om de gewenste inflatie van 2% te halen. In augustus was de inflatie slechts 0,2%. De dalende grondstofprijzen zijn het grootste punt van zorg. Analisten zien zelfs kans dat Draghi het steunprogramma gaat intensiveren.
  • FED: in de VS is men positiever over de binnenlandse economie. Toch houdt de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, de rentes laag. Op deze manier willen ze voorkomen dat de economische groei in gevaar komt, onder andere door ontwikkelingen in de Eurozone en China.

Reactie beleggers

De economische cijfers en uitspraken van de de beleidsmakers, werken verlammend op de beurs. Beleggers vrezen voor een afkoeling van de wereldeconomie. Daarbij is de beurscrash in China nog maar amper verwerkt en is de auto-industrie een nieuwe zorg.

Hypotheekrente in oktober

We zien daarom geen redenen om onze renteverwachting van september bij te stellen. De hypotheekrente zal in oktober op het huidige lage niveau blijven en mogelijk licht dalen. Tip: schrijf je in voor de Renteflits en volg de hypotheekrente op de voet.

Update: lage hypotheekrente breekt record.


Rentestijging blijft in beeld

In september is een renteverhoging door de Fed op het nippertje uitgebleven. Het daarom niet ondenkbaar dat de rentes later dit jaar stijgen. Ook zijn er (verspreid) nog steeds positieve economische berichten waar beleggers op kunnen reageren. Een rentestijging is, hoewel verder weg, nog steeds in beeld.

Historie hypotheekrente prognose:

2016

2015

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct