Klantenbeoordeling 10.0/10

Hypotheekrente prognose oktober 2016

Hoe ontwikkelt de rente in oktober? Lees onze hypotheekrente verwachting voor deze maand. Daarin woorden, maar (vooralsnog) geen daden.

ECB gaat stug door

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt haar beleidsrentes vooralsnog ongewijzigd en gaat stug door met het opkoopprogramma. We zien daarom de korte rente (variabel) ongewijzigd laag en de lange rente, bijvoorbeeld 10 jaar vast licht verder daalt. Deze situatie duurt voorlopig voort. Het is wachten op de volgende ECB-vergadering, dan weten we of Draghi zijn woorden omzet in daden.

Woorden, maar nog geen daden

Ook andere organisaties die (economisch) aan de knoppen draaien houden het voorlopig bij woorden:


 • De Amerikaanse Centrale Bank (Fed) gaat (waarschijnlijk) eind dit jaar de beleidsrente verhogen. Dit maken we op uit de toelichting van Fed-president Yellen.
 • De Olieproducerende landen (OPEC) zijn het eens geworden over het beperken van de olieproductie. Dit moet de olieprijs verhogen. De echte productieafspraken volgen in november.

Eind 2016 en verder

De lage olieprijs speelt de ECB al tijden parten bij het opkrikken van het prijspeil in de Eurozone. Een renteverhoging in de Verenigde staten heeft invloed op de aandelen- en obligatiekoersen. Op dit moment zijn beleggers risicomijdend. Wanneer de stemming omslaat kan dit op termijn de marktrentes opstuwen.

Deze ontwikkelingen kunnen op termijn voor een verhoging van de hypotheekrente zorgen. Het is dus wachten tot de verschillende beleidsmakers in actie komen. Ondertussen verwachten we dat de hypotheekrente op het huidige lage niveau blijft.

Verder kijken

Dit geeft ons mooi de tijd om eens verder te kijken naar de hypotheekrente ontwikkeling in 2017. Wil je op de hoogte blijven van de hypotheekrente?  mail_outlineTip: Schrijf je in voor de renteflits. Je ontvangt maandelijks de hypotheekrente verwachting in je mailbox.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Hypotheekrente prognose oktober 2016".

 1. Hebben nog een hypotheek van ongeveer € 140.000,– en hebben nu een rentemiddeling offerte thuis van de Direktbank. Moeten we dit nu op dit moment wel of niet doen????
  Misschien toch nog even wachten???
  Met vr.groet,
  J.Warbout

  Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct