Klantenbeoordeling 7.7/10

Hypotheekrente prognose september 2016

Hoe ontwikkelt de rente in september? Lees onze hypotheekrente verwachting voor deze maand. Daarin meer over de koers voor de lange termijn van de ECB.

Hypotheekrente stap voor stap aangepast

Deze zomer hield de Europese Centrale Bank (ECB) haar kruit droog. De centrale bank wachtte de gevolgen van het Brexit-referendum af. Ook de uitwerking van eerder genomen maatregelen, zoals het opkopen van bedrijfsobligaties, was nog niet duidelijk. De beleidsrentes bleven dus gelijk en het opkoopprogramma werd verder volgens plan uitgevoerd.

De afgelopen maand bleven de geldverstrekkers hun hypotheekrentes daarom stap voor stap aanpassen aan de lage marktrentes.

Analisten voorspellen nieuwe maatregelen

Analisten hielden er rekening mee dat de ECB in september met nieuwe maatregelen zou komen om de economie in de Eurozone te stimuleren. De inflatie kwam de afgelopen maanden niet boven de 0,2%, De centrale bank heeft nog steeds als doelstelling (en het mandaat) om de inflatie naar bijna 2% te brengen.

Zou het opkoopprogramma worden uitgebreid of verlengd, of misschien de beleidsrentes verlaagd? Critici van huidige lage-rente-beleid hadden het zelfs over een andere koers, die van het helikoptergeld.

Alle ogen op Frankfurt

Op 8 september waren alle ogen gericht op Frankfurt waar de Raad van Bestuur van de ECB vergaderde. De centrale bank besloot echter de beleidsrentes en het opkoopprogramma ongewijzigd te houden.

We verwachten daarom dat de hypotheekrente ook deze maand laag blijft en mogelijk licht verder daalt. mail_outlineTip: Schrijf je in voor de Renteflits en volg de hypotheekrente op de voet.


'Voor langere tijd'

In de persconferentie die volgde gaf de ECB-president Draghi iets meer prijs over de verwachtingen en het beleid van de centrale bank voor de komende jaren. De ECB is tevreden over de uitwerking van het huidige beleid. Wel zijn ze iets negatiever geworden over de economische groei voor 2017 en 2018. Deze is bijgesteld van 1,7% naar 1,6%.

De raad van bestuur verwacht daarom de beleidsrentes van de ECB voor langere tijd op het huidige niveau of lager blijven. Ook het opkoopprogramma, dat tot maart 2017 loopt, kan verlengd worden.

De centrale bank zal op deze manier de komende jaren de hypotheekrente blijven drukken. Lees meer over de renteontwikkeling voor de komende maanden in de hypotheekrente verwachting 2016.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct