Klantenbeoordeling 7.7/10

Hypotheekrente verlagen op 3 manieren

Je huidige hypotheekrente verlagen? Het kan door hypotheek oversluiten, rentemiddeling en aflossen. Lees hoe jij ook kunt profiteren van de lage rente.

Hypotheekrente vastgelegd

Huizenbezitters die hun rentetarief voor een aantal jaren hebben vastgelegd hoeven niet toe te kijken nu de hypotheekrente stijgt. Ook zij kunnen profiteren van de huidige lage hypotheekrente. We noemen 3 manieren waarop je de rente van je bestaande hypotheek kunt verlagen.

Ook je hypotheekrente verlagen?Bereken je mogelijkheden >

1. Oversluiten naar nieuwe hypotheek

Oversluiten biedt de meeste mogelijkheden om je hypotheekrente te verlagen. Omdat je een nieuwe hypotheek afsluit, waarmee je de oude hypotheek aflost, kun je deze helemaal opnieuw samenstellen. De besparing is hierdoor het grootst. Je kunt kiezen voor:

 • De goedkoopste aanbieder in de markt: de concurrentie op de hypotheekmarkt is toegenomen. Deze nieuwe aanbieders bieden vaak een aantrekkelijke hypotheekrente voor een specifieke doelgroep.
 • Een andere aflosvorm: Met een hypotheek van voor 2013, mag je (deels) aflosvrij blijven lenen. Dit is niet altijd het voordeligst. Geldverstrekkers belonen aflossen vaak met een lagere hypotheekrente.
 • Een nieuwe rentevastperiode. Zet de hypotheekrente voor een korte periode vast als je binnenkort verhuist of bij een dalende hypotheekrente. Een lange rentevastperiode is interessant bij een stijgende hypotheekrente. Lees ook: hypotheekrente lang vastzetten verstandig?
 • Wel of geen Nationale Hypotheek Garantie? Met een NHG-hypotheek kom je een aanmerking voor rentekorting. Soms is echter een hypotheek zonder NHG goedkoper.

Bij oversluiten betaal je kosten voor het afsluiten van de nieuwe hypotheek en een boete voor het vervroegd aflossen van de huidige hypotheek. De lagere hypotheekrente moet natuurlijk opwegen tegen deze kosten. Laat dit gratis voor je berekenen.

2. Aanpassen lopende hypotheek

Kies je ervoor om bij je huidige hypotheekaanbieder te blijven, dan zijn je mogelijkheden om de hypotheekrente te verlagen beperkt. Je hebt dan niet de mogelijkheid om een andere aanbieder te kiezen. Wel kun je de aflosvorm en rentevastperiode aanpassen.

Steeds meer banken bieden daarnaast rentemiddeling aan. Je vraagt dan aan de bank om je huidige hypotheekrente te middelen met het tarief in de markt. Deze lagere hypotheekrente leg je vervolgens voor een nieuwe periode vast. In dit nieuwe tarief zit ook de boeterente voor de gemiste inkomsten van de geldverstrekker verrekend. Bereken hier je boeterente.

Het aanpassen van de lopende hypotheek bij de geldverstrekker kan interessant zijn om dat de kosten lager zijn. Het gaat vaak om een administratieve handeling en een notaris en taxatie zijn niet altijd nodig. Onder de boete voor vervroegd afsluiten kom je niet uit. Ook hierbij geldt: laat gratis berekenen welke optie het meest voordelig is.


3. Hypotheekrente verlagen door aflossen

De hoogte van de hypotheekrente wordt mede bepaald door de risicoklasse. Deze wordt bepaald door de hypotheeksom in verhouding tot de woningwaarde. Door de hypotheeksom te verlagen kun je in aanmerking komen voor een lagere hypotheekrente. Het kan natuurlijk ook dat je woning meer waar is geworden. Met de WOZ-waarde en een taxatie kun je dit aantonen.

Let op: niet alle geldverstrekkers passen automatisch de hypotheekrente aan bij aflossen. Aflossen heeft gevolgen voor uw hypotheek, maar ook fiscaal. We adviseren daarom om altijd een hypotheekadviseur te raadplegen.

Ook je hypotheekrente verlagen?Bereken je mogelijkheden >

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Hypotheekrente verlagen op 3 manieren".

 1. Heb nu basishypotheek van Obvion. 30j afloss vrij a.5,2%.
  Looptijd nog 22 jaar.
  Ben zelf 65 jaar.
  Geen middeling mogelijk. Alternatieven?

  Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw Maes, in bovenstaand artikel noemen we een aantal alternatieven om de hypotheekrente te verlagen. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl)

   Beantwoorden
   • Gewoon 5,2 % doorbetalen tot dat u 87 jaar bent.
    Heb het zelfde probleem bij Delta Lloyd. Obvion en Delta Lloyd zijn de slechtste aanbieders

    Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct