Hoe ontwikkelt de hypotheekrente zich in 2014? Je leest het in onze verwachting van de hypotheekrente. We stellen onze prognose maandelijks bij.
Hypotheekrenteverwachting in het kort
De hypotheekrente wordt grotendeels bepaald door de ‘inkoopprijs van geld’. Daarbij rekent de bank een opslag voor het risico dat de bank loopt, de kosten en winst. De inkoopprijs van geld is afhankelijk van de geldmarkt en de kapitaalmarkt.
- De geldmarkt is een graadmeter voor de korte hypotheekrente (tot 1 jaar rentevast). Om de geldmarkt te volgen houden we de ontwikkeling van de Euribor in de gaten.
- De kapitaalmarkt is een graadmeter voor de lange hypotheekrente (vanaf 1 jaar rentevast). Om de kapitaalmarkt te volgen houden we de ontwikkeling van de 10 jaars staatsleningen in de gaten.
Hypotheekrente-ontwikkeling variabel
Hypotheekrente-ontwikkeling 10 jaar rentevast
Hypotheekrenteverwachting korte termijn
In 2013 is de hypotheekrente gedaald naar het laagste niveau in drie jaar. We verwachten dat de rentestand in het begin van 2014 op het huidige lage niveau blijft of mogelijk verder daalt. De volgende ontwikkelingen ondersteunen onze prognose:
- De Europese centrale bank (ECB) houdt de Euribor laag om de economie te stimuleren. Dit heeft gezorgd voor de huidige lage hypotheekrente voor korte rentevastperiodes, bijvoorbeeld variabel. De ECB heeft meerdere malen aangegeven dit beleid voorlopig niet te wijzigen. In maart komt de ECB opnieuw bij elkaar. Dan wordt gesproken over de lage inflatie en de stagnerende economische groei. Een nieuwe verlaging van het Euribor-tarief behoort tot de mogelijke maatregelen.
- De kapitaalmarktrente is in januari en februari gedaald. Het duurt een aantal maanden voordat deze ontwikkeling helemaal is doorgewerkt in de lange hypotheekrente (bijvoorbeeld 10 jaar vast). De toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt kan dit proces versnellen. De kapitaalmarktrente is gedaald door een stroom aan negatieve economische berichten. Ook dient zich in Europa een nieuwe crisis aan.
Hypotheekrente verwachting lange termijn
Een aantal ontwikkelingen kunnen de hypotheekrente dit jaar beïnvloeden.
De economie
De belangrijkste reden voor de huidige lage rente is de economische situatie in Europa. Om de economie te stimuleren houdt de Europese Centrale Bank (ECB) de leenrente voor banken (Euribor) laag. De verwachting is dat de ECB dit rentebeleid voortzet totdat de economische crisis is opgelost.
In 2013 is de kapitaalmarktgestegen. Deze ontwikkeling heeft maar een beperkt effect gehad op de lange hypotheekrente, bijvoorbeeld 10 jaar rentevast. In plaats van de hypotheekrente te verhogen hebben banken hun marges in 2013 verlaagd. Het spreekt voor zich dat banken dit niet oneindig kunnen doen. Mogelijk stijgt de hypotheekrente hierdoor in 2014.
Concurrentie op de hypotheekmarkt
Banken die staatssteun ontvangen mochten lange tijd niet concurreren met een lage hypotheekrente. In 2013 is dit concurrentieverbod voor Aegon, ING en SNS opgeheven. Alleen ABN AMRO mag nog niet concurreren. Mogelijk wordt ook dit verbod in 2014 opgeheven. Tot nu toe heeft deze maatregel weinig effect gehad op de hypotheekrente. Wanneer de partijen actiever worden op de hypotheekmarkt zal de hypotheekrente verder dalen.
Vanuit het buitenland is momenteel weinig interesse in de Nederlandse hypotheekmarkt. Voor 2014 zijn nog geen plannen bekend van een buitenlandse bank die wil toetreden tot de markt. Het Belgische Argenta is momenteel de enige buitenlandse bank die de concurrentie aangaat met een lage hypotheekrente.
Eerste woning kopen?
Ontdek de mogelijkheden voor starters.
Aflossingsvrij
Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek
Overwaarde opnemen?
Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.