Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheekrente verwachting april 2019

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in april? Lees onze renteverwachting. Deze maand: de marktrente heeft de neerwaartse trend hervat. Wat doe de hypotheekrente?

Neerwaartse trend marktrentes

Eind maart heeft de kapitaalmarktrente de neerwaartse trend hervat. Deze graadmeter voor de lange hypotheekrente, zoals 20 jaar vast, staat nu op het laagste punt sinds september  2016. Ook toen was de kapitaalmarktrente net niet negatief.

Hypotheekrente ontwikkeling 2019

(Bron: IEX.nl)

Kan jouw hypotheekrente omlaag?Start vrijblijvend een hypotheekberekening >

Nieuwe maatregelen Europese Centrale Bank

De meest recente daling is het gevolg van nieuwe maatregelen door de Europese Centrale Bank. De ECB heeft bekend gemaakt in 2019 de beleidsrente niet meer te gaan verhogen. Eerder was nog sprake van mogelijke renteverhoging na de zomer. Deze is dus definitief van de baan.

Daarnaast komt er onverwachts een nieuwe ronde bankensteun. De ECB heeft het opkoopprogramma weer nieuw leven ingeblazen. Ook kunnen banken vanaf september 2019 bij de ECB terecht voor goedkope leningen. Eind vorig jaar besloot de ECB nog te stoppen met het opkoopprogramma.

Vanwaar deze plotselinge draai?

Ten eerste hangen er nog altijd onzekerheden boven de financiële markten. De handelsoorlog tussen VS en China duurt voort en er is nog altijd geen duidelijkheid over hoe de Brexit eruit komt te zien.

Daarbij heeft de ECB de groei- en inflatieverwachting voor 2019 naar beneden bijgesteld. De centrale bank houdt nu rekening met een economische groei in de Eurozone van 1,1%. De inflatie komt naar verwachting uit op 1,2%. Daarmee is de inflatiedoelstelling van 2% ver weg.


De nieuwe maatregelen moeten de bestedingen in de Eurozone aanjagen. Daarnaast worden banken, met name in de Zuidelijke lidstaten, geholpen met de dekking voor bedrijfsleningen.

Hypotheekrente verwachting voor april

Met de daling van de marktrentes komt er ook meer ruimte om de hypotheekrente verder te verlagen. De geldverstrekkers komen echter maar mondjesmaat in beweging. Eerder lieten we zien dat banken verschillende afwegingen maken om de hypotheekrente wel of niet te verhogen.

Dit betekent dat de marge op de hypotheekrente momenteel licht oploopt. We verwachten dat de hypotheekrente op het huidige lage niveau blijft en mogelijk licht daalt. Ook kunnen we nu met meer zekerheid stellen dat de hypotheekrente in 2019 laag blijft.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Hypotheekrente verwachting april 2019".

  1. De rentevaste periode van onze hypotheek loopt af in 2024. Is het slim om rentemiddeling aan te vragen of toch de komende 5 jaar uit te zitten?

    Beantwoorden
    • Beste heer of mevrouw, om de hypotheekrente te verlagen is rentemiddeling een optie, maar denk ook aan oversluiten. Het rentevoordeel bij de laatste is vaak groter. Wat uiteindelijk slim is, is ook afhankelijk van uw situatie. We kunnen voor u een persoonlijke berekening maken. Via het volgende formulier kunt u een aanvraag doen: https://www.fx.nl/hypotheek/offerte Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

      Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct