Klantenbeoordeling 7.7/10

Hypotheekrente verwachting april 2020 (corona-update)

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in april? Lees onze renteverwachting. Zet de rentestijging als gevolg van de coronacrisis door en is het laagste punt bereikt?

Oplopende hypotheekrente zorgt voor record aantal hypotheekaanvragen

De hypotheekrente loopt momenteel licht op. Afgelopen maand hebben we 30 renteverhogingen doorgevoerd. Vaak betrof het een verhoging van een procentpunt, maar oplopend tot +0,3%. Het is voor het eerst sinds 2018 dat de hypotheekrente in deze mate stijgt.

Dit zorgde voor een run op de (nu nog) lage rentes. De eerste 3 weken van de intelligente lockdown van Nederland werden respectievelijk 14.700, 18.100 en 19.900 hypotheekaanvragen gedaan. Dit is ruim een derde mee dan in een normale week, waarbij de meest recente week een absoluut record is.

Is dit hét moment om jouw hypotheek over te sluiten?Bereken vrijblijvend jouw voordeel (incl. boeterente) >

Veel huizenbezitters sluiten hypotheek over

Veel aanvragen komen van huizenbezitters die hun hypotheek oversluiten. Zij verwachten dat de hypotheekrente nu het laagste punt heeft bereikt. De oversluiten kan ook verstandig zijn als u onverhoopt een terugval in werk en inkomen verwacht. Een nieuwe hypotheek is dan in de toekomst mogelijk niet passend.

Hypotheekrente stijgt door toegenomen onzekerheid

Als gevolg van de coronacrisis is de onzekerheid toegenomen. Bedrijven kunnen mogelijk in de problemen komen met hun schuldenlast en bank houden rekening met kredietverliezen. Ook overheden steken zich dieper in de schulden met maatregelen om de economie te stutten. Hierdoor is het kredietrisico toegenomen en wordt lenen duurder.

In onderstaande grafiek van de 10 jaars Nederlandse staatslening zie je de rente oplopen vanaf het moment dat Nederland in lockdown ging. Dit is een belangrijke graadmeter voor rente op langlopende leningen, zoals de hypotheekrente 10 jaar vast.

spaarrente verwachting 2020

(Bron: IEX)

Centrale bank probeert de rentes laag te houden

Om al die oplopende schulden betaalbaar te houden, probeert de Europese Centrale Bank de rente laag te houden. De centrale bank heeft een enorm noodpakket van 750 miljard euro aangekondigd. Met dit geld worden schulden van overheden en mogelijk ook bedrijven opgekocht. Ook zijn de kapitaalvereisten van bank versoepeld.

Door op deze manier geld in de economie te pompen zorgt de ECB en tevens voor dat geld beschikbaar blijft om uit te lenen.

Hypotheekrente verwachting april 2020

De komende tijd moet uitwijzen of de ECB voldoende slagkracht heeft om de hypotheekrente te blijven drukken. Veel zal daarbij afhangen van de duur van de coronacrisis.

Krijgen we coronavrisus snel onder controle, dan zal de hypotheekrente naar verwachting licht verder oplopen. Naarmate de crisis langer duurt, is ook de economische schade groter. We houden dan rekening hogere hypotheekrentes voor de lange termijn.


Daarom nog maar eens de oproep om je aan de RIVM-richtlijn te houden, zodat we het coronavirus snel onder controle krijgen.

Hypotheekrente op laagste punt?

Daarmee kunnen we voorzichtig concluderen dat de hypotheekrente voorlopig het laagste punt heeft bereikt. Ook daarna is het maar de vraag of banken zo ver durven gaan met het verlagen van de hypotheekrente als de afgelopen maanden, of dat wat meer marge aanhouden.

Profiteer jij al optimaal van de lage rentestand? Bereken jouw laagste rente voor aankoop of oversluiten.

Dossier coronacrisis:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct