Klantenbeoordeling 8.2/10

Hypotheekrente verwachting april 2021

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in april? Je leest het in deze renteverwachting. Daarin meer over oplopende marktrentes en de reactie van de ECB hierop.

Update: lees de hypotheekrente verwachting van mei 2021.

Opverende marktrentes

De afgelopen weken steeg de kapitaalmarktrente, deels door een hogere inflatieverwachting. Dit is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, bijvoorbeeld 20 jaar vast. Zo steeg de rente op Nederlandse staatsleningen met een looptijd van 10 jaar naar -0,16%. Het hoogste percentage sinds juni vorig jaar.

Hypotheek oversluiten voordelig?Bereken vrijblijvend jouw voordeel >

Oplopende marktrentes maken het voor banken minder gunstig om leningen te verstrekken. Voor een aantal geldverstrekkers was dit dan ook reden om de hypotheekrente te verhogen. Na een periode van bijna uitsluitend rentedalingen, valt dit natuurlijk op. Toch is het aantal rentestijgingen vooralsnog beperkt.

De ECB komt in actie

Inmiddels is de Europese Centrale Bank in actie gekomen. De komende drie maanden worden meer staats- en bedrijfsobligaties opgekocht dan eerder dit jaar. Het totale aankoopbedrag van 1850 miljard euro, dat de ECB heeft uitgetrokken om de crisis te bestrijden, blijft wel gelijk.

De aankondiging dat de geldkraan tijdelijk ver open gaat is ook zichtbaar in onderstaande ontwikkeling van de kapitaalmarktrente.

renteverwachting kapitaalmarkt 2021

Bron: IEX

Hypotheekrente verwachting voor april 2021

Een aantal geldverstrekkers zal deze verruiming aangrijpen om de tarieven aan te scherpen. Toch verwachten we geen nieuwe val van de hypotheekrente. Analisten speculeerden dat de ECB met extra maatregelen zou komen uit angst voor een hoge inflatie. Hier is uiteindelijk niet voor gekozen.

Volgens ECB-president Lagarde heeft de stijgende inflatie tijdelijke oorzaken zoals een hogere btw in Duitsland en hogere energieprijzen. De centrale bank maakt zich momenteel meer zorgen om omvangrijke steunpakket van de regering-Biden van 1900 miljard dollar. Dit zorgt voor een opwaartse druk op de rentes wereldwijd.


Door het massaal opkopen van staatsleningen wil de ECB koste wat kost de marktrentes drukken. Tel daarbij op dat de concurrentie tussen banken nog altijd fel is. We verwachten daarom dat de hypotheekrente op het huidige lage niveau blijft.

Zo profiteer je optimaal van de lage rentestand:

Renteontwikkeling lange termijn meer onzeker

De financiële markten zijn momenteel flink in beweging. Beleggers reageren op het beleid van de centrale banken. Ook is er onzekerheid rondom het coronavirus, onder ander over de levering van vaccins.
En wat gebeurt er als de economie weer open gaat? Er wordt al gespeculeerd over fors herstel van de wereldeconomie in 2021 door inhaalvraag en stimulering vanuit de overheid.

Dit maakt de renteontwikkeling op de lange termijn meer onzeker. Tip: schrijf je gratis in voor de Renteflits en ontvang als eerste onze rente-updates in je mailbox.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct