Klantenbeoordeling 10.0/10

Hypotheekrente verwachting augustus 2018

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in augustus? Je leest het in onze hypotheekrente verwachting. Deze maand zien we de marktrente weer oplopen.

ECB halveert opkoopprogramma in september

In september halveert de Europese Centrale Bank het bedrag dat maandelijks aan staats- en bedrijfsleningen wordt opgekocht naar 15 miljard. Om vervolgens, na december, helemaal te stoppen met het opkoopprogramma. De economie is voldoende hersteld om te kunnen stoppen met deze stimuleringsmaatregel.

Hét moment om de lage rente vast te leggen?Start direct jouw hypotheekaanvraag >

Een historisch besluit van de ECB. De centrale bank begon in maart 2015 met het opkoopprogramma en heeft na december 2535 miljard! euro in de economie gepompt. Dit ruime monetaire beleid (veel ‘goedkoop’ geld in omloop) heeft er mede voor gezorgd dat de hypotheekrente historisch laag is.

De verwachte rentestijging bleef uit

De verwachte stijging van de marktrentes bleef echter uit. De afgelopen maanden was er nog veel onzekerheid in de markt. Onder andere een mogelijke handelsoorlog met de VS zorgden ervoor dat beleggers kozen voor ‘veilige havens’. Het aanbod van geld op de kapitaalmarkt was hierdoor onverminderd groot, waardoor de marktrentes zelfs verder daalde.

De kapitaalmarktrente is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, waaronder 10 jaar vast en 20 jaar vast. Geldverstrekkers gebruiken de gedaalde marktrente om hun tarieven verder aan te scherpen.

De markt komt in beweging

Nu lijkt de ommekeer daar. Een handelsoorlog tussen de VS en de EU is afgewend en ook met China wordt weer gepraat. Daar komt in september de halvering van de stimulus door de ECB bovenop.

Inmiddels komt ook de markt in beweging, zoals is te zien aan de kapitaalmarktrente. Sinds het laatste dalmoment (19 juli) is de marktrente met 35% gestegen. Ook hebben de eerste geldverstrekkers een renteverhoging aangekondigd, waaronder ABN AMRO, Merius en Argenta die momenteel scherp prijzen.


Update: de rentestijging lijkt in de kiem te worden gesmoord door de plotselingen val van de Turkse lira. De marktrentes zijn weer gedaald naar het niveau van 19 juni. We hebben deze renteverwachting daarom bijgesteld.

Hypotheekrente verwachting voor augustus

Gezien deze marktontwikkelingen, verwachten we dat de hypotheekrente in augustus op het huidige niveau blijft en mogelijk licht daalt. De verwachting blijft dat de hypotheekrente eind 2018 en in 2019 verder oploopt.

Hét moment om de lage hypotheekrente voor jou vast te leggen? Start direct de hypotheekaanvraag.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct