Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheekrente verwachting augustus 2020

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in augustus? Deze maand verwachten we een hypotheekmarkt in zomermodus + een aantal opvallende rentewijzigingen.

Update: lees de hypotheekrente verwachting voor september.

Aantal rentewijzigingen beperkt

De afgelopen maand bleef het aantal rentewijzigingen beperkt. In deze relatieve rust viel de renteverlaging van NIBC extra op. De geldverstrekker positioneert zich daarmee bovenaan het renteoverzicht bij 30 jaar vast.

Ook de hypotheekrente 20 jaar vast is aangescherpt. Met de hulp van Lloyds Bank ging er 0,2% af van het laagste tarief in de markt. Bij de overige rentevastperiodes is de laagste hypotheekrente in de markt niet gewijzigd.

Op zoek naar het beste hypotheekaanbod?Bereken vrijblijvend jouw laagste hypotheekrente >

ECB maakt deze zomer pas op de plaats

In juni besloot de Europese Centrale Bank (ECB) het opkoopprogramma voor obligaties te verhogen van 750 miljard naar 1.350 miljard euro. Ook werd de looptijd van deze maatregel verlengd naar juni 2021.

De centrale bank maakt deze zomer pas op de plaats. De ECB-bestuurders willen eerst het effect van de genomen maatregelen afwachten, voordat besloten wordt om eventueel verdere maatregelen te nemen.

Door op deze manier geld in de economie te pompen wil de ECB voorkomen dat rentes sterk oplopen, als gevolg van de coronacrisis. Door de toegenomen onzekerheid werd lenen in maart namelijk snel duurder. Ook kan voldaan worden aan de toegenomen vraag naar geld van overheden om bedrijven overeind te houden en burgers te ondersteunen.

Ondertussen zijn de Europese regeringsleiders tot een akkoord gekomen over de nieuwe meerjarenbegroting (2021 t/m 2027). Daarbij is een coronaherstelfonds voor de getroffen economieën van lidstaten inbegrepen.

Rust op de financiële markten

Het akkoord geeft vertrouwen in de Europese samenwerking. Ook is de kritiek uit Duitsland, dat het opkoopprogramma ongrondwettelijk is, inmiddels verstomd. In augustus is er geen vergadering van de ECB over het rentebeleid, vanwege de vakantie.

Dit zorgt voor rust op de financiële markten. De kapitaalmarktrente, waaronder die voor 10 jaars Nederlandse staatsleningen, is stabiel en sinds half juli weer licht dalend. Dit is een belangrijke graadmeter voor het bepalen van de hypotheekrente.


Hypotheekrente verwachting 2020

Een aantal geldverstrekkers grijpt de licht dalende marktrente aan om de hypotheekrente te verlagen. Het aantal rentewijzigingen blijft echter naar verwachting in augustus beperkt.

De zomer is gewoonlijk een rustige periode voor de hypotheekrente. Daarbij hebben geldverstrekkers ongekend drukke maanden achter de rug waarin huizenbezitters massaal besloten om de hypotheek over te sluiten. Door de hypotheekrente ongewijzigd te laten, is er ruimte voor vakantie en om achterstanden weg te werken.

Blijft de marktrente dalen, dan verwachten we dat geldverstrekkers na de zomer weer in beweging komen. Wie nog wil gebruik wil maken van de (nog altijd) lage rentestand heeft hier nog even de tijd voor. Hieronder enkele tips:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct