Klantenbeoordeling 8.2/10

Hypotheekrente verwachting bijgesteld: rentes blijven langer laag

Langer profiteren van de lage hypotheekrente, maar slecht nieuws voor spaarders. Dit is onze hypotheekrente- en spaarrenteverwachting voor de komende maanden.

Sterke inflatiestijging Eurozone

De inflatie in de Eurozone loopt op. In juli steeg het prijspeil met gemiddeld 2,2%. De verwachting was dat de Europese Centrale Bank zou ingrijpen om een sterke inflatiestijging te voorkomen.

In dat geval zouden de maatregelen die nu zorgen voor de lage hypotheekrente gedeeltelijk worden teruggedraaid. Zo wordt de economie geremd in plaats van gestimuleerd.

Hypotheek oversluiten voordelig?Bereken vrijblijvend je voordeel >

ECB past strategie aan

In plaats daarvan maakte de ECB in juli bekend de rentes voorlopig laag te houden. Ook blijft de centrale bank in hetzelfde tempo obligaties opkopen.

Daarnaast heeft de ECB haar inflatiestrategie aangepast. Deze mag nu tijdelijk zowel boven als onder de 2% uitkomen. Het oorspronkelijke inflatiedoel van net geen 2% wordt daarmee dus losgelaten.

Hypotheekrente blijft voorlopig laag

Dit betekent dat de ECB de rentes blijft drukken om de economie te stimuleren. We verwachten dat de hypotheekrente hierdoor langer om het huidige lage niveau blijft.

renteverwachting augustus 2021

(Bron: IEX)

Als reactie op de hogere ECB-inflatiedoelstelling, is de kapitaalmarktrente de afgelopen maand gedaald. Zoals te zien in bovenstaande grafiek. Dit is een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente. Dit biedt ruimte voor geldverstrekkers om hun tarieven te verlagen. Vooralsnog wordt hier beperkt gebruik van gemaakt.

Profiteer jij al optimaal van de lage rentestand? Hieronder hebben we enkele tips:


Lage marktrente is ongunstig voor uw spaargeld

Dat de Europese Centrale Bank voorlopig de rentes blijft drukken betekent ook dat de spaarrentes blijven dalen. Steeds meer Nederlanders krijgen hierdoor te maken met een negatieve spaarrente.

Extra wrang is dat door de hoge inflatie van dit moment uw spaargeld sneller minder waard wordt.

Dit kan reden zijn om eens over de grens te kijken voor een deel van uw spaargeld. Bij Renault Bank krijgt u nu 0,35% spaarrente, vrij opneembaar! Ook zijn er verschillende mogelijkheden om rendement te maken in combinatie met uw overwaarde, bijvoorbeeld door te beleggen in vastgoed. Ontdek wat mogelijk is met uw overwaarde.

 

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct