Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheekrente verwachting februari 2019

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in februari? Lees onze renteverwachting, met deze maand een analyse van de dalende marktrentes en het laatste rentebesluit van de ECB.

Terugblik op eerdere renteverwachtingen

We starten deze hypotheekrenteverwachting met een terugblik. Gisteren stond de kapitaalmarktrente namelijk op hetzelfde lage niveau als eind oktober 2016. Zoals te zien in onderstaande grafiek. Trump was toen net gekozen als President van de Verenigde Staten en in het toch al kwetsbare Italië kon de populistische Vijfsterrenbeweging aan de macht komen.

Ontwikkeling kapitaarmarktrente

Bron: ontwikkeling kapitaalmarktrente via IEX.

Deze onstuimige politieke ontwikkelingen konden volgens de Europese Centrale Bank (ECB) onrust op de financiële markten veroorzaken. Dit zou de prille economische groei in de kiem smoren. De centrale bank reageerde destijds met het besluit om het opkoopprogramma, dat in maart zou aflopen te verlengen. De boodschap was: de financiële markten kunnen op onze steun blijven rekenen.

Met het ruime monetaire beleid hield de ECB de rentes laag, terwijl de economie verder groeide. Per saldo is de hypotheekrente in die tijd beperkt gestegen.

Herhaalt de geschiedenis zich?

Fast forward naar 2019. De economie is dusdanig hersteld dat de Europese Centrale Bank met het opkoopprogramma is gestopt. De ECB wil graag het monetaire beleid verder normaliseren. De volgende stap daarin is een verhoging van de beleidsrente.

De economische groei hapert echter en ook nu hangen onzekerheden boven de financiële markten.

  • Een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is nog niet afgewend
  • Het Verenigd Koninkrijk stevent af op een harde Brexit.
  • Italië is nog altijd een zorgenkindje van Europa.

Vooralsnog is dit geen reden voor de Europese Centrale Bank om plannen aan te passen. Daarin blijven de beleidsrentes tot en met deze zomer op het huidige niveau, waarna er ruimte is voor een renteverhoging. De druk op de rentes blijft dus ongewijzigd.


Hypotheekrente verwachting voor februari

De vertraging van de economische groei zorgt er wel voor dat de marktrentes gedaald zijn. Zoals te zien in bovenstaande grafiek van de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente. Dit is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, zoals 20 jaar vast.

Opvallend is dat nog maar weinig geldverstrekkers reageren op de gedaalde marktrente. De concurrentieslag die we eind vorig jaar zagen, blijft vooralsnog uit. De marges op de hypotheekrentes zijn hierdoor opgelopen.

We verwachten daarom dat de hypotheekrente de komende maand op het huidige lage niveau blijft en mogelijk licht daalt. In maart vergadert de ECB opnieuw en wordt waarschijnlijk meer bekend over de verwachting voor de economische groei en inflatie in 2019.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct