Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheekrente verwachting juli 2018

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in juli? Je leest het in onze hypotheekrente verwachting. Deze maand de reactie van de banken op het rentebesluit van de ECB?

ECB stopt met opkoopprogramma

De kogel is door de kerk; na 2018 stopt de Europese Centrale Bank (ECB) met het opkoopprogramma. De centrale bank heeft dan 2535 miljard! euro aan leningen van staten en bedrijven opgekocht. Deze ongekende hoeveelheid geld dat in de economie is gepompt, is mede de oorzaak van de lage hypotheekrente van dit moment.

Nog dit jaar de hypotheekrente verlagen?Ontdek jouw beste hypotheekaanbod >

Lenen goedkoop en sparen minder aantrekkelijk

In maart 2015 begon de ECB met het opkoopprogramma. De Eurozone was toen net de economische crisis te boven, maar kampte met een te lage inflatie. Zo laag zelfs dat deflatie dreigde. Omdat de beleidsrente tijdens de crisis al met stappen was verlaagd, bleef opkopen over als beleidsinstrument om het tij te keren.

Met het ruime monetaire beleid wordt geld lenen goedkoop gemaakt. Geld sparen wordt juist minder aantrekkelijk door een lage spaarrente. Dit moet de consumptie en investeringen in de Eurozone aanjagen.

Opzet ECB deels geslaagd

Deze opzet van de ECB is deels geslaagd; de gevreesde deflatie is afgewend. Ook de beoogde inflatie van rond 2% werd een enkele keer gehaald, maar niet voor een langere periode. Toch vindt de centrale bank de economie voldoende hersteld om te stoppen met het opkoopprogramma.

Tot september wordt nog 30 miljard per maand aan leningen opgekocht. Daarna nog 15 miljard per maand tot en met december. Minder ‘goedkoop geld’ in de economie betekent dat lenen duurder wordt. De verwachting is dan ook dat de hypotheekrente eind 2018 en in 2019 licht oploopt.


Gevolgen voor de rente vooralsnog beperkt

Het is de vraag hoeveel we daar als consument nu al van gaan merken. In onze renteverwachting van juni bespraken we al de onrust op de financiële markten door een crisis in Italië en een mogelijke handelsoorlog met de VS.

Beleggers zoeken nog altijd hun heil in zogenaamde ‘veilige havens’. Het aanbod van geld op de kapitaalmarkt van landen als Nederland en Duitsland blijft groot. Ook nu de centrale bank heeft aangekondigd zich terug te trekken. De kapitaalmarktrente is na de historische ECB-vergadering zelfs verder gedaald.

Afgaande op deze graadmeter voor de lange rentes, verwachten we dat de hypotheekrente in juli licht verder daalt. Met name de lange rentevastperiodes zoals de hypotheekrente 20 jaar vast.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct