Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheekrente verwachting juli 2020

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in juli? Deze maand zien we de hypotheekrente stabiliseren. We maken voorzichtig de balans op van het corona-effect op de rentes.

Update: bekijk de hypotheekrenteverwachting voor augustus 2020.

Hypotheekrente stabiliseert

De hypotheekrente is de afgelopen maand nagenoeg gelijk gebleven. De rentewijzigingen die we hebben doorgevoerd betreffen zowel verhogingen als verlagingen. Dit had uiteindelijk een beperkt effect op de rentestand.

Na een stijging in maart en april als gevolg van de coronacrisis, lijkt de hypotheekrente te stabiliseren.

Is dit hét moment om jouw hypotheek over te sluiten?Bereken vrijblijvend jouw voordeel (incl. boeterente) >

Maatregelen ECB lijken het gewenste effect te hebben

De steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben daarmee het gewenste effect. Door de toegenomen onzekerheid vanwege de coronacrisis, liepen de rentes aanvankelijk snel op. Ook steeg de vraag naar leningen van overheden om bedrijven overheind te houden en burgers te ondersteunen.

Om te zorgen dat leningen beschikbaar en betaalbaar blijven, kwam de centrale bank met een steunpakket van 1 biljoen euro. Vorige maand kwam daar nog eens 600 miljard euro bij. Met deze miljarden worden onder ander obligaties opgekocht. De centrale bank heeft aangegeven minimaal tot juni 2021 op deze manier de economie te ondersteunen.

Daarnaast onderhandelt de Europese Unie momenteel over een herstelfonds waarin EU-landen elkaar financieel ondersteunen.

Hypotheekrente verwachting juli 2020

Door alle steunmaatregelen is de kapitaalmarktrente inmiddels gestabiliseerd. Dit is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente. Ook kunnen banken makkelijker aan geld komen om uit te lenen. Beleggers krijgen vertrouwen, te zien aan de stijgende aandelenkoersen.

Door deze relatieve rust op de financiële markten, verwachten we dat de hypotheekrente in juli op het huidige niveau blijft. Dit betekent ook dat de rentestijging door corona vooralsnog beperkt is gebleven, zoals te zien in onderstaande vergelijking:


Laagste hypotheekrente van voor corona tegenover nu
Rente eind maart Huidige rente
10 jaar vast 0,94% 1,09%
20 jaar vast 1,29% 1,47%
30 jaar vast 1,64% 1,77%

Wie nog wil gebruik wil maken van de (nog altijd) lage rentestand heeft hier nog even de tijd voor. Hieronder enkele tips:

Hierdoor kan de hypotheekrente weer gaan stijgen

Vorige maand wezen we al op enkele ontwikkelen die op termijn voor een hogere hypotheekrente kunnen zorgen. Oplopende werkloosheid kan banken doen besluiten een hogere marge op de hypotheekrente aan te houden. Ook kan een uitspraak van het Duitse Constitutioneel Hof gevolgen hebben voor de crisisaanpak van de ECB.

Door al het corona-nieuws is de Brexit naar de achtergrond verschoven. Op 1 juli verliep echter de laatste kans om de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk  te verlengen. Dit betekent dat de Britten op 31 december vertrekken uit de unie, met of zonder handelsakkoord. Dat laatste, een ‘no-deal Brexit, zorgt voor meer onzekerheid.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct