Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheekrente verwachting juni 2019

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in juni? Lees onze renteverwachting. Deze maand: Graadmeter lange hypotheekrente zakt onder 0%. Hoe reageren de banken?

Graadmeter hypotheekrente zakt onder 0%

Op de laatste dag in mei is de rente voor de 10 jaars Nederlandse staatslening onder 0% gezakt. Dit is sinds de zomer van 2016 niet meer voorgekomen. Deze kapitaalmarktrente is een graadmeter voor de lange hypotheekrente. Daarover later meer in dit artikel.

Nog voor de zomer profiteren van de lage rente?Bereken jouw laagste rente voor aankoop of oversluiten >

Eerst kijken we naar wat deze extreem lage marktrente veroorzaakt. Dit heeft grotendeels te maken met de oplopende handelsspanningen tussen de VS en China. Zoals je misschien weet zijn beide landen in een handelsoorlog verwikkeld waarbij ze elkaar over en weer ‘bestoken’ met importheffingen en andere handelsbelemmerende maatregelen.

Dit protectionisme is een bedreiging voor de internationale vrijhandel en dit maakt beleggers onzeker. Ze kiezen op zo’n moment voor ‘veilige havens’. Dit zijn vaak staatsobligaties van stabiele landen, zoals de bovengenoemde Nederlandse staatslening. Omdat de kans op terugbetaling bij deze beleggingen groot is, nemen beleggers een lage rentevergoeding voor lief. Zoals te zien in onderstaande grafiek

Hypotheekrente ontwikkeling 2019

(Bron: IEX.nl)

Terughoudendheid bij beleggers en centrale bank

In het geval van de bovengenoemde negatieve rente, leggen beleggers zelfs toe op hun investering. Dit om aan te geven hoe graag beleggers momenteel voor zekerheid kiezen. Het opkomende protectionisme is dan ook niet het enige waar beleggers zich zorgen over maken.

Eerder stelde de Europese Centrale Bank (ECB) haar verwachting voor economische groei en inflatie naar beneden bij. Daarnaast besloot de centrale bank om de rente langer op het recordlage niveau te houden. Ook de voortdurende onduidelijkheid over de Brexit maakt beleggers terughoudend.


Wat doet de hypotheekrente in juni?

Zoals eerder gezegd is de kapitaalmarktrente een graadmeter voor de lange hypotheekrente. Met de recente daling van deze marktrente, komt er dus meer ruimte voor geldverstrekkers om hun tarieven te verlagen. Een aantal geldverstrekkers hebben dit inmiddels gedaan, wat heeft geresulteerd in een nieuwe laagste hypotheekrente 10 jaar vast en 20 jaar vast.

We verwachten dat er deze maand meer renteverlagingen zullen volgen. De trend voor de hypotheekrente is dus dalend. Dit wil overigens niet zeggen dat bij alle geldverstrekkers de rente daalt. Ze kunnen de lagere marktrente ook gebruiken om marge te laten oplopen.

Hierdoor is het verstandig om eerst een onafhankelijke hypotheekvergelijking te maken voordat je een hypotheek afsluit of oversluit.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct