Klantenbeoordeling 8.2/10

Hypotheekrente verwachting juni 2020

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in juni? Lees onze renteverwachting. Deze maand draait de ECB de geldkraan verder open en is er licht aan het einde van de economische tunnel.

Update: bekijk de hypotheekrenteverwachting voor augustus 2020.

De ECB draait de geldkraan verder open

De Europese Centrale Bank (ECB) draait de geldkraan nog eens verder open om de economische gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. Deze week kwam er nog eens 600 miljard euro beschikbaar, bovenop een eerder aangekondigd steunpakket van 1 biljoen euro. Met deze duizelingwekkende bedragen wil de ECB leningen betaalbaar houden.

Door de toegenomen onzekerheid is lenen duurder geworden. Banken houden rekening met kredietverliezen als bedrijven en gezinnen moeite krijgen om leningen terug te betalen. Daarnaast is de vraag naar geld toegenomen omdat overheden de economie willen ondersteunen.

Is dit hét moment om jouw hypotheek over te sluiten?Bereken vrijblijvend jouw voordeel (incl. boeterente) >

Stijging hypotheekrente vlakt af

Het is de ECB gelukt om een aanvankelijk snelle stijging van de rentes een halt toe te roepen. Dit is duidelijk te zien in onderstaande grafiek van de 10 jaar Nederlandse staatsrente. Dit is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, zoals 20 jaar vast.

hypotheekrente verwachting 2020

(Bron: IEX)

Mede door de steun van de ECB hebben beleggers weer enig vertrouwen gekregen. Sinds het dieptepunt eind maart ,zijn de aandelenbeurzen opgeklommen naar standen van voor de uitbraak. De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq stevent zelfs af op recordhoogte. Ook zijn veel landen gestart met het versoepelen van de coronamaatregelen.

Dit zijn lichtpuntjes aan het einde van de economische tunnel. Het herstel gaat echter nog lange tijd duren. Het economische bureau (PDF) van Rabobank verwacht dit jaar een krimp van de economie van 6%. Ook de ECB houdt rekening met langdurige steun en heeft het opkoopprogramma verlengd tot juni 2021.

Hypotheekrente verwachting

We verwachten dat stijging van de hypotheekrente verder afvlakt. Dit biedt kansen voor huizenbezitters die hun hypotheekrente nog willen verlagen.


Hierbij zijn er twee ontwikkelingen om in de gaten te houden. Als de risico’s voor banken toenemen, bijvoorbeeld bij een verslechterde arbeidsmarkt, kunnen ze de marges laten oplopen.

In Duitsland heeft het Constitutioneel Hof in Karlsruhe geoordeeld dat het vorige opkoopprogramma ondeugdelijk was. Als Duitsland dit besluit volgt, kan dat gevolgen hebben voor de ECB-aanpak in de coronacrisis.

Beide ontwikkelingen kunnen op termijn voor een stijgende hypotheekrente zorgen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct