Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Hypotheekrente verwachting juni 2020

  Door: Roel 3652 keer gelezen
Hypotheekrente verwachting juni 2020

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in juni? Lees onze renteverwachting. Deze maand draait de ECB de geldkraan verder open en is er licht aan het einde van de economische tunnel.

Update: lees hier de hypotheekrente verwachting voor juli.

De ECB draait de geldkraan verder open

De Europese Centrale Bank (ECB) draait de geldkraan nog eens verder open om de economische gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. Deze week kwam er nog eens 600 miljard euro beschikbaar, bovenop een eerder aangekondigd steunpakket van 1 biljoen euro. Met deze duizelingwekkende bedragen wil de ECB leningen betaalbaar houden.

Door de toegenomen onzekerheid is lenen duurder geworden. Banken houden rekening met kredietverliezen als bedrijven en gezinnen moeite krijgen om leningen terug te betalen. Daarnaast is de vraag naar geld toegenomen omdat overheden de economie willen ondersteunen.

Is dit hét moment om jouw hypotheek over te sluiten?Bereken vrijblijvend jouw voordeel (incl. boeterente) >>>

Stijging hypotheekrente vlakt af

Het is de ECB gelukt om een aanvankelijk snelle stijging van de rentes een halt toe te roepen. Dit is duidelijk te zien in onderstaande grafiek van de 10 jaar Nederlandse staatsrente. Dit is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, zoals 20 jaar vast.

hypotheekrente verwachting 2020

(Bron: IEX)

Mede door de steun van de ECB hebben beleggers weer enig vertrouwen gekregen. Sinds het dieptepunt eind maart ,zijn de aandelenbeurzen opgeklommen naar standen van voor de uitbraak. De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq stevent zelfs af op recordhoogte. Ook zijn veel landen gestart met het versoepelen van de coronamaatregelen.

Dit zijn lichtpuntjes aan het einde van de economische tunnel. Het herstel gaat echter nog lange tijd duren. Het economische bureau (PDF) van Rabobank verwacht dit jaar een krimp van de economie van 6%. Ook de ECB houdt rekening met langdurige steun en heeft het opkoopprogramma verlengd tot juni 2021.

Hypotheekrente verwachting

We verwachten dat stijging van de hypotheekrente verder afvlakt. Dit biedt kansen voor huizenbezitters die hun hypotheekrente nog willen verlagen.

Hierbij zijn er twee ontwikkelingen om in de gaten te houden. Als de risico’s voor banken toenemen, bijvoorbeeld bij een verslechterde arbeidsmarkt, kunnen ze de marges laten oplopen.

In Duitsland heeft het Constitutioneel Hof in Karlsruhe geoordeeld dat het vorige opkoopprogramma ondeugdelijk was. Als Duitsland dit besluit volgt, kan dat gevolgen hebben voor de ECB-aanpak in de coronacrisis.

Beide ontwikkelingen kunnen op termijn voor een stijgende hypotheekrente zorgen.

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.