Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheekrente verwachting juni 2021

Na dik een jaar van verlagingen stijgt de hypotheekrente weer. In deze verwachting lees je meer over de renteontwikkeling in juni (en verder).

Update: bekijk hier de hypotheekrente verwachting voor juli 2021.

Golf aan renteverhogingen

De marktrentes lopen al een tijdje op. Dit betekent dat het voor banken duurder is geworden om geld uit te lenen. Toch steeg de hypotheekrente pas afgelopen maand voor het eerste serieus. Met 37 renteverhogingen in twee weken kunnen we spreken van een golf aan renteverhogingen.

Hypotheek oversluiten voordelig?Bereken vrijblijvend je voordeel >

Waarom banken zo lang hebben gewacht met het verhogen van de hypotheekrente, heeft alles te maken met de hevige concurrentie. Om hun plaats in het renteoverzicht te behouden, kiezen banken ervoor in te leveren op hun marges.

Tegelijkertijd zien we dat als één bank de hypotheekrente verhoogd er dus direct veel banken volgen. Het laagste 20 jaar vast tarief steeg hierdoor van 1,16% naar 1,19%.

renteontwikkeling-juni-2021

(Bron: IEX)

Opwaartse druk door verbeterde economische vooruitzichten

De marktrentes zijn gestegen door verbeterde economische vooruitzichten. Nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn en de economie weer van het slot kan, stijgt wereldwijd de vraag. Tel daarbij op dat overheden de economie momenteel flink stimuleren.

Dit heeft ervoor gezorgd dat de inflatie in de Eurozone is gestegen van 0,3% in december naar 2% in mei. Her en der wordt zelfs al gesproken van oververhitting van de economie als de stijging van het prijspeil zo hoog blijft. Een verhoging van de beleidsrente door de centrale banken kan dan voor nodige afkoeling zorgen

De Europese Centrale Bank heeft echter aangegeven eerst te willen afwachten of de prijzen daadwerkelijk blijven stijgen. Vooralsnog houdt de ECB vast aan het lage rentebeleid om de economie stimuleren.

Hypotheekrente verwachting voor juni en verder

Daarin zit ook meteen de crux van deze renteverwachting; hebben we te maken met een tijdelijke stijging van het prijspeil of blijft de inflatie structureel hoog? In het laatste geval moet de centrale bank ingrijpen en het rentebeleid omgooien.


De golf aan renteverhogingen is nu vooral een correctie op de langzaam oplopende marktrente. We verwachten dat de komende tijd meer banken hun tarieven zullen verhogen. Dit zal echter een beperkt verhogend effect hebben op de rentestand.

De absolute bodem van de hypotheekrente is dan misschien voorbij, maar het tijdperk van de lage rentes nog zeker niet.

Profiteren van de lage rentestand

Het blijft dus interessant om eens naar de hypotheek te kijken. Hieronder enkele tips om vrijblijvend je mogelijkheden te onderzoeken:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct