Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheekrente verwachting juni 2022

Na de snelle rentestijging van de afgelopen maanden stabiliseert nu de hypotheekrente. Blijft dit ook zo? Je leest het in onze hypotheekrente verwachting voor juni.

Hypotheekrente flink gestegen

De eerste helft van 2022 is de hypotheekrente flink gestegen. Onder invloed van de hoge inflatie en oplopende marktrentes heeft de ene na de andere geldverstrekker haar tarieven verhoogd. Dit werd nog eens versterkt door de Russische inval in Oekraïne. 

Sinds januari is de hypotheekrente meer dan verdubbeld. In onderstaande tabel maken we de balans op van 6 maanden rentestijgingen:

Renteontwikkeling eerste helft 2022

Rentevaste periodeLaagste rente 1 januariLaagste rente 1 juni
Variabel1,22%1,27%
1 jaar vast0,70%1,41%
10 jaar vast0,88%2,83%
20 jaar vast1,20%3,15%
30 jaar vast1,36%3,26%

Tip: de hypotheekrente is dusdanig gestegen dat deze misschien al in de buurt komt van je huidige tarief. Dit betekent ook dat het moment dat je boetevrij kunt oversluiten dichterbij komt. Je gaat dan niet zozeer voor een lagere rente, maar voor betere voorwaarden. Lees meer over de voordelen.

Wat doet de hypotheekrente in juni?

Inmiddels is rente op de kapitaalmarkt gestabiliseerd, zoals te zien in onderstaande grafiek. Dit is een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente verwachting. We zien dan ook dat minder geldverstrekkers hun tarieven verhogen. 

Bron: IEX

Voor juni verwachten we dat de rentestijging verder afvlakt. De hypotheekrente zal nog wel wat stijgen, maar niet meer in het tempo van de afgelopen maanden. 

Met name potentiële huizenkopers zullen opgelucht ademhalen bij deze stabilisatie van de rente. Als gevolg van de rentestijging, is hun maximale leenbedrag gedaald. Daar staat tegenover dat huizenmarkt ook wat minder oververhit is. Dit biedt weer kansen voor wie wil verhuizen. Heb je een woning op het oog? Start hier een hypotheekaanvraag.

Rentestijging vlakt af, maar blijft dit ook zo?

Kijken we verder vooruit, dan letten we vooral op wat de ECB gaat doen om de hoge inflatie te bestrijden. De centrale bank heeft aangekondigd in juli voor het eerst in 11 jaar de beleidsrente. De belangrijkste tarieven gaan met 0,25% omhoog. ECB-voorzitter Christine Lagarde gaf ook direct aan dat in september al de volgende rentestap volgt.


De Europese Centrale Bank trapt dus op de rem om de economie af te koelen. Dit gaan we ook merken in de hypotheekrente. We verwachten dat de hypotheekrente de komende maanden verder oploopt.

De renteverhoging zal nu ook de variabele rente raken. De afgelopen maanden bleef het aantal renteverhogingen voor kortlopende leningen beperkt. Deze zijn echter direct gekoppeld aan de ECB-rente, waardoor ook hier een rentestijging wordt verwacht. Voor spaarders is dit dan weer wel goed nieuws. We hebben onze spaarrente verwachting naar boven bijgesteld.

Anticipeer op de hypotheekrente verachting:

We hebben 4 tips om gebruik te maken van de huidige rentestand:

 1. Oversluiten voordelig? Bereken jouw voordeel (incl. boeterente).
 2. Woning op het oog? Bereken jouw laagste hypotheekrente.
 3. Overwaarde opnemen? Bereken jouw verzilver mogelijkheden.
 4. Meer financiële vrijheid? Maak je hypotheek (deels) aflossingsvrij.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Hypotheekrente verwachting juni 2022".

 1. Ik lees dat de marktrentes in het 1 half jaar 2022 flink zijn opgelopen.
  Zijn er verschillende marktrentes en welke zijn dat?
  Ik zie de variabele rente maar heel licht stijgen.. verder zie ik de 1 maands-euribor ook niet van zijn plaats komen in deze periode. Mag ik verband leggen tussen Euribor en variabele ( korte) rente?

  Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw Wokke, er is inderdaad een verschil tussen de variabele rente en de rentevaste periodes. De eerste wordt berekend op basis van de Euribor rente. Deze is de afgelopen maanden maar beperkt gestegen. De rentevaste periodes zijn in verhouding veel sterker gestegen, onder invloed van de kapitaalmarktrente. De variabele rente is hierdoor weer interessanter geworden. Met vriendelijke groet, Roel (FX.NL)

   Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct