Klantenbeoordeling 8.2/10

Hypotheekrente verwachting maart 2018

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in maart? Je leest het in onze hypotheekrente verwachting. Deze maand een lichte correctie op de snelle rentestijging.

Update: bekijk hier de hypotheekrente verwachting voor mei.

Razendsnelle rentestijging

In januari en februari hebben we een reeks renteverhogingen verwerkt in ons hypotheekrente overzicht. Opvallend, want het was meer dan een jaar geleden dat de tarieven stegen. Maar ook verwacht, gezien de goede economische cijfers en vooruitzichten van het afgelopen jaar.

Juist omdat het zolang duurde voordat de markt in beweging kwam, steeg de hypotheekrente razendsnel. De gemiddelde rente 10 jaar vast is inmiddels weer op het niveau van mei 2016. De hypotheekrente volgt daarmee (eindelijk) de kapitaalmarkt die sinds december in de lift zit

Kapitaalmarkt rente

 

(Bron: IEX.nl)

Hypotheekrente verwachting voor maart 2018

Momenteel zien we een lichte correctie op de snelle stijging. De kapitaalmarktrente, een graadmeter voor langlopende lening, is weer iets gedaald. Een aantal prijsvechters de hypotheekmarkt zullen deze daling gebruiken om hun tarieven nog iets aan te scherpen.

Het grootste deel van de banken zal echter even pas op de plaats maken en de hypotheekrente gelijk houden. We verwachten daarom dat de hypotheekrente in maart op het huidige niveau blijft.

Start jouw hypotheekvergelijkingDe laagste rente én beste voorwaarden >

Ontwikkelingen om in de gaten te houden

Voor de verdere ontwikkeling van de hypotheekrente, houden we een tweetal ontwikkelingen in de gaten:

Amerikaanse heffing op staal en aluminium

Inmiddels is duidelijk dat de Amerikaanse president Trump de heffing op buitenlands staal en aluminium doorzet, hetzij in iets afgezwakte vorm. De maatregel wordt flexibel toegepast door voor een aantal landen een uitzondering te maken.

Deze maatregel kan op veel kritiek rekenen, met name van staal producerende landen die geen uitzonderingspositie krijgen. Onder andere de Europese Unie en China hebben tegenmaatregelen aangekondigd. Een dergelijke handelsoorlog zorgt voor meer onzekerheid en dalende marktrentes.


Afbouwen stimuleringsprogramma door de ECB

Bij de Europese Centrale Bank (ECB) krijgen we na de laatste vergadering juist meer duidelijkheid over het toekomstige rentebeleid. Op dit moment drukt de centrale bank de hypotheekrente, door de beleidsrente laag te houden en leningen op te kopen. Dit opkoopprogramma loopt tot september 2018 en langer al dat nodig is.

De duidelijk van de ECB zit vooral in wat niet gezegd wordt. De passage over eventueel uitbreiding van het opkoopprogramma is door de beleidsmakers geschrapt. Samen met een licht hogere groeiverwachting voor 2018, zijn dit aanwijzingen dat de ECB het stimuleringsprogramma verder gaat afbouwen. Dit zal de neerwaartse druk op de hypotheekrente verlagen.

Lees meer over de hypotheekrente in 2018.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Hypotheekrente verwachting maart 2018".

 1. Mijn aflossingsvrije hypotheek termijn
  loopt per 1 mei a.s. af.
  Wat is nu verstandig, een langlopende termijn ( 10 of 20 jaar) of voor de korte termijn – nog lagere rente.
  En hoe kom je van die rente opslag af.
  Ik zit nu nog bij nog bij N.N. vanwege de gunstige regeling van langstlevende.
  Groet Piet uut Sneek.

  Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct