Klantenbeoordeling 8.2/10

Hypotheekrente verwachting maart 2019

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in maart? Lees onze renteverwachting. Deze maand: komen de banken (eindelijk) in beweging na de gedaalde marktrentes?

Graadmeter lange hypotheekrente gedaald

Sinds oktober vorig jaar zijn de rentes voor staatsleningen gedaald. Dit is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, zoals 20 jaar vast. Beleggers maken zich zorgen over de handelsoorlog tussen VS en China en een (harde) Brexit. Daarnaast vallen de groeicijfers in diverse Eurolanden tegen.

Bij onzekerheid ‘vluchten’ beleggers naar veilige obligaties. Hierdoor blijft ‘goedkoop geld’ ruim voorhanden, ook nu de Europese Centrale Bank heeft het opkoopprogramma voor obligaties heeft gestaakt.

Benieuwd naar jouw laagste hypotheekrente?Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod >

Hypotheekrente daalt niet mee met marktrente

Zoals we al eerder constateerde, is de hypotheekrente in dezelfde periode maar beperkt gedaald. Dit betekent dus dat de marges die banken maken op de hypotheekrente zijn gestegen. Banken kunnen verschillende redenen hebben om hun hypotheekrente niet te verlagen:


  • Minder funding (geld) beschikbaar voor hypotheken
  • Gewijzigde of reeds behaalde doelstellingen
  • Veel klanten in de markt voor een hypotheek
  • Strengere kapitaaleisen voor banken
  • Tevreden met de huidige positie in het rente-overzicht

Hoewel er inmiddels 36 geldverstrekkers actief zijn in Nederland, kan dus toch een situatie ontstaan waarin (tijdelijk) minder concurrentie is. Renteverlagingen lokken nu eenmaal nieuwe renteverlagingen uit.

Komen de banken (eindelijk) in beweging

De afgelopen week hebben diverse geldverstrekkers hun hypotheekrente verlaagd, waaronder Hypotrust, Florius en NIBC. Vandaag komt daar de eerste grootbank bij. ABN AMRO scherpt haar tarieven aan en biedt nu de laagste hypotheekrente 10 jaar vast. Is dit voldoende om een nieuwe prijzenslag te creëren?

De markt komt in ieder geval in beweging. We verwachten dat de hypotheekrente in maart op het huidige lage niveau blijft en mogelijk licht daalt. Kan jouw hypotheek goedkoper nu de hypotheekrente is gedaald? Start vrijblijvend een hypotheekvergelijking voor een persoonlijk aanbod.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 21:00.
Bel direct