Klantenbeoordeling 8.2/10

Hypotheekrente verwachting maart 2021

Het aantal renteverlagingen kwam de afgelopen maand in een stroomversnelling. Hoe ontwikkelen de rentes in maart? Je leest het in deze verwachting.

Update: lees hier de hypotheekrente verwachting voor april 2021.

Het woord ‘renteoorlog’ is wel op zijn plaats.

In februari hebben we bijna 90 rentewijzigingen verwerkt waarbij het overgrote deel een renteverlaging betrof. Een aantal geldverstrekkers verlaagde zelfs meerdere keren per week de tarieven om hun goede positie in het renteoverzicht te behouden. Het woord ‘renteoorlog’ is wel op zijn plaats.

Hypotheek oversluiten voordelig?Bereken vrijblijvend jouw voordeel >

Nu de stofwolken zijn opgetrokken is het resultaat duidelijk zichtbaar. Met een nieuwe laagste rente 10 jaar vast van 0,84% en 20 jaar vast van 1,12%, bereikt de hypotheekrente een nieuw laagterecord.

Toegenomen concurrentie

De hypotheekrente zit al een aantal maanden in een dalende lijn. In december heeft de Europese Centrale Bank het steunpakket verruimd en verlengd. De ruime monetaire beleid geeft banken de zekerheid dat ze nog lange tijd kunnen rekenen op goedkoop geld om uit te lenen aan hun klanten.

Daar komt bij dat de concurrentie tussen banken is toegenomen. De rentedaling brengt een nieuwe groep oversluiters op de been. Ook is er een groep kopers in de markt die nog voor de nieuwe regels omtrent overdrachtsbelasting hun slag willen slaan. Een interessante doelgroep voor banken.

Door de toegenomen concurrentie wordt de lage marktrente grotendeels doorgeven aan de klant middels een lage hypotheek

Hypotheekrente bereikt bodem

Een aantal signalen wijzen erop dat bodem van de hypotheekrente voorlopig bereikt is. De afgelopen weken loopt de kapitaalmarktrente weer op. Dit is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrentes.

Hyptoheekrente-renteontwikkeling-maart

(Bron: IEX)

Economen noemen de gestegen inflatieverwachting en stimulus van de Amerikaanse centrale bank, als belangrijke redenen voor de stijging. Ook het toegenomen vaccinatietempo wereldwijd geeft beleggers vertrouwen. Met hoge aandelen koersen wordt alvast gespeculeerd op economisch herstel.

Hypotheekrente verwachting maart 2021

Voor de maand maart verwachten we dat de daling van de hypotheekrente stabiliseert. Een aantal partijen zal in de oplopende marktrentes aanleiding zien om de hypotheekrente iets te verhogen.


Dit betekent overigens niet dat de tijd van lage rentes nu voorbij is. Door het stimuleringsbeleid van de ECB blijft de hypotheekrente de komende tijd laag. Ook heeft de centrale bank aangegeven klaar te staan met nieuwe maatregelen als de rentes te hoog oplopen.

Wie echter voor de absolute bodemrente wil gaan kan beter nu actie ondernemen:

mail_outlineTip: blijf op de hoogte van de renteontwikkeling via e-mail

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct