Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheekrente verwachting mei 2018

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in mei? Je leest het in onze hypotheekrente verwachting. Deze maand komt de hypotheekrente in rustiger vaarwater.

Update: lees de hypotheekrente verwachting voor juni.

Hypotheekrente in rustiger vaarwater

De eerste twee maanden van 2018 steeg de hypotheekrente sterk. Dit werd gevolgd door een correctie die de snelle rentestijging bijna teniet heeft gedaan. De hypotheekrente lijkt nu in rustiger vaarwater te komen.

Ook je hypotheekrente verlagen?Bereken je mogelijkheden >

Deze golfbeweging heeft een aantal oorzaken. Terwijl de economische vooruitzichten keer op keer naar boven werden bijgesteld, duurde het lang voordat de markt in beweging kwam. Toen de marktrente in beweging kwam (januari en februari), haastte de Europese Centrale Bank (ECB) zich om de hooggespannen verwachtingen te nuanceren.

De beleidsmakers gaven aan ruim de tijd te nemen om de stimuleringsmaatregelen af te bouwen. Een dure Euro (tegenover de Dollar) is funest voor de concurrentiepositie van de Eurozone. Daarbij zit de inflatie nog altijd onder de doelstelling van net geen 2%.

Onrust over een mogelijke handelsoorlog na mogelijke importheffingen van de VS deed de rest. Per saldo ligt de hypotheekrente nu iets hoger dan aan het begin van het jaar

Wanneer stijgt de hypotheekrente verder?

De vraag is nu: wanneer stijgt de hypotheekrente verder? Want dat rente gaat stijgen is een uitgemaakte zaak voor deskundigen. Om eerlijk te zijn: dit is moeilijk te voorspellen.

Die handelsoorlog hangt nog altijd boven de markt. De Europese Unie is voorlopig vrijgesteld van importheffingen, maar de onderhandelingen lopen nog. De deadline is nu verschoven van 1 mei naar 1 juni. Tussen de VS en China worden inmiddels aan beide kanten handelsbeperkende maatregelen genomen. Dit zorgt voor onzekerheid, met als gevolg lage marktrentes.

Meer zekerheid wil (of kan) ook de ECB niet bieden. Het huidige opkoopprogramma loopt nog tot september, maar over de vervolgstappen wil de centrale bank niets kwijt. Mogelijk wacht ook de ECB de onderhandelingen tussen de VS en de EU af. Beleggers wegen ondertussen de woorden van de beleidsmakers op een goudschaaltje op zoek naar aanwijzingen over de nieuwe stappen.

De komende maanden worden cruciaal voor de hypotheekrente in 2018. Voor mei verwachten we dat de hypotheekrente op het huidige niveau blijft.

Tip: wil je niets missen van de rente-ontwikkeling? mail_outlineSchrijf je in voor de Renteflits en ontvang wekelijks de actuele hypotheekrente en het laatste nieuws.


Wachten met oversluiten tot de hypotheekrente stijgt?

Wacht je met oversluiten tot de hypotheekrente echt gaat stijgen? Dat kan een slimme strategie zijn omdat je boeterente daalt naarmate je dichter bij het einde van de rentevastperiode komt. Bedenk wel dat je ondertussen maandelijks teveel betaalt.

Of oversluiten interessant is, is in eerste instantie afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Vraag een persoonlijk oversluitrapport aan voor de mogelijkheden in jouw situatie.

Is oversluiten voor jou voordelig?Start vrijblijvend de berekening >

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Hypotheekrente verwachting mei 2018".

  1. “ondertussen maandelijks teveel betaalt”.
    Hier kan ik het niet mee eens zijn. De boete, die de bank eis, is de door hen misgelopen rente, dus betalen doe je toch. Door zo laat mogelijk een rentemiddeling te doen, trek je de lage rente zo ver mogelijk de toekomst in. En is de oude termijn verstreken, is die boeterente 0, met nog de maximale lage rente.

    Beantwoorden
    • Beste Harry, bovenstaande klopt als de huidige bank op het einde van de rentevastperiode ook de beste rente en voorwaarden aanbiedt. Vaak is dit niet het geval en zijn er betere aanbiedingen in de markt. Met oversluiten haal je die lagere rente naar voren. De besparing moet uiteraard wel opwegen tegen de kosten (incl. boeterente). Daarom is altijd een persoonlijke berekening nodig. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl).

      Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct