Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheekrente verwachting mei 2019

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in mei? Lees onze renteverwachting. Deze maand: na een recordaantal renteverlagingen. Daalt de hypotheekrente verder?

Record aantal renteverlagingen in 2019

De afgelopen maand hebben veel geldverstrekkers hun hypotheekrente verlaagd. In totaal hebben we 52 renteverlagingen verwerkt in het hypotheekrente-overzicht. Dit resulteerde onder andere in een nieuwe laagste hypotheekrente 20 jaar vast.

Deze nieuwe ronde renteverlagingen komt nadat de Europese Centrale Bank de verwachting voor de economische groei in de Eurozone naar beneden heeft bijgesteld. In de toelichting na de laatste ECB-vergadering gaf voorzitter Draghi aan te verwachten dat de ‘belangrijkste rentestanden sowieso gelijk blijven tot het einde van 2019’.

Ook heeft de ECB nieuwe stimuleringsmaatregelen aangekondigd. De centrale bank gaat opnieuw goedkope leningen verstrekken aan banken, zodat deze tegen een lage rente geld kunnen lenen aan Europese burgers en bedrijven. Dit moet de inflatie in de Eurozone ondersteunen.

Kan jouw hypotheekrente omlaag?Start vrijblijvend een hypotheekberekening >

Graadmeter voor hypotheken met een lange looptijd

Dit zorgde ervoor de de kapitaalmarktrente eind maart is gedaald naar het laagste punt in jaren. Deze graadmeter voor hypotheken met een lange looptijd krabbelt momenteel weer wat op. Maar is nog altijd extreem laag.

Met deze daling van de marktrente, kwam er ruimte voor om de hypotheekrente te verlagen. Op een paar uitzonderingen na, hebben alle geldverstrekkers inmiddels een of meer renteverlagingen doorgevoerd.


Opvallend is de activiteit van ABN AMRO en Florius. In de strijd om de laagste rente, onder andere bij 10 jaar vast, verlaagde beide banken tot 3 keer toe hun hypotheekrente. Colibri, Munt Hypotheken en IQwoon bewegen zich juist tegen de trend in met een renteverhoging.

Renteverwachting mei 2019

Geldverstrekkers hebben hun hypotheekrente nog niet volledig aangepast aan de extreem lage rente van dit moment. De vraag is in hoeverre ze hiertoe bereid zijn. Een aantal geldverstrekkers kiezen ervoor om hun marges te laten oplopen.

In mei verwachten daarom dat de hypotheekrente licht verder daalt. Het aantal renteverlagingen zal naar verwachting lager zijn dan de afgelopen maand. Je hebt dus nog even de tijd om te profiteren van de lage hypotheekrente van dit moment, bijvoorbeeld door je huidige hyptoheek over te sluiten.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Hypotheekrente verwachting mei 2019".

 1. In uw commentaar op https://www.fx.nl/blog/hypotheekrente-verwachting-mei-2019, ik citeer:
  “Opvallend is de activiteit van ABN AMRO en Florius. In de strijd om de laagste rente, onder andere bij 10 jaar vast, verlaagde beide banken tot 3 keer toe hun hypotheekrente”, is merkwaardig daar juist ABN-AMRO in tegenstelling tot uw opmerking, de rente voor de lange periode 10,12,15,17 en 20jaar deze week heeft verhoogd t.a.v. de eerste week mei.

  Voorts, ander onderwerp, in uw scherm met vragen m.b.t. oversluiten van een hypotheek, biedt u maar een veld om de hypotheek in te vullen, terwijl vaak hebben leners een hypotheek dat opgebouwd is met meerdere delen: denk aan (Aflossingsvrij + Annuïteit). Waar kunnen ze dit dan kwijt?
  Met vriendelijke groet.
  AJ

  Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct