Klantenbeoordeling 8.2/10

Hypotheekrente verwachting mei 2020

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in mei? Lees onze renteverwachting. Daarin licht optimisme in de coronacrisis en extra steunmaatregelen van de ECB.

Recordaantal renteverhogingen

Veel geldverstrekkers hebben de afgelopen maand de hypotheekrente verhoogd. Ruim 100 keer hebben we een rentewijziging doorgevoerd in het renteoverzicht, bijna zonder uitzondering verhogingen.

Met deze renteverhogingen volgen geldverstrekkers de kapitaalmarktrente. De graadmeter voor lange leningen stond deze maand zelfs een tijd boven de nullijn. Dit was sinds mei vorig jaar niet meer voorgekomen.

Geld lenen is duurder geworden omdat door de coronacrisis de onzekerheid is toegenomen. Kunnen bedrijven hun leningen wel terug betalen? Gaan banken verliezen op leningen die ze hebben uitstaan. Daarnaast is de vraag naar geld gestegen omdat overheden de getroffen economie willen ondersteunen.

Is dit hét moment om jouw hypotheek over te sluiten?Bereken vrijblijvend jouw voordeel (incl. boeterente) >

Lichtpuntjes in de coronacrisis en hulp van de ECB

Onzekerheid over de economische gevolgen van de coronacrisis blijft voorlopig aanhouden. Wel zijn er lichtpuntjes te melden, nu meer overheden hun maatregelen versoepelen. Hetzij met kleine stapjes.

Dit lichte optimisme is ook te zien op de kapitaalmarkt. Daar dalen sinds half april de tarieven weer. De markt wordt daarin ondersteund door de Europese Centrale Bank. De ECB kwam vorige maand al met een steunpakket van ruim 1 biljoen euro. Daarbij is 750 miljard gereserveerd voor het opkopen van staats- en bedrijfsleningen

Afgelopen week heeft de ECB aangekondigd dat banken tegen een rente van -1% kunnen lenen bij de centrale bank, mits zij voldoende leningen verstrekken.

De vraag is of de ECB haar doel gaat bereiken. De centrale bank streeft naar een inflatie van bijna 2%. Afgelopen maand daalde de inflatie juist ten opzichte van februari van 1,2% naar 0,7%.

Daarnaast moet de ECB zien af te rekenen met een uitspraak gisteren, gedaan door het Duitse Constitutioneel Hof. Deze stelt dat het opkoopprogramma in de huidige vorm illegaal is. Het is echter nog te vroeg om de implicaties van deze uitspraak te overzien.


Hypotheekrente verwachting mei 2020

Voor nu lijkt het beleid van de ECB enig effect te sorteren in de vorm van opnieuw lagere marktrentes. We zien ook de eerste geldverstrekkers hun hypotheekrente naar beneden bijstellen.

Voor mei verwachten we dat stijging van de hypotheekrente afvlakt.

De terugkeer naar de lage hypotheekrentes van voor de coronacrisis zien we voorlopig niet gebeuren. Al is het maar omdat banken door de toegenomen onzekerheid een hogere marge aanhouden.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct