Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheekrente verwachting mei 2021

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in mei? Je leest het in deze renteverwachting. Daarin meer over een mogelijk kantelpunt voor de renteontwikkeling.

Update: bekijk de hypotheekrenteverwachting voor juni 2021

Mogelijk kantelpunt voor de renteontwikkeling

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de beleidsrente voorlopig gelijk. Ook het opkoopprogramma blijft ongewijzigd. Dit maakte de centrale bank bekend na de laatste rentevergadering. Volgens ECB-voorzitter Christine Lagarde is het nog te vroeg om te praten over het afbouwen van de corona-steun.

Hypotheek oversluiten voordelig?Bereken vrijblijvend jouw voordeel >

Toch is het zaak om de renteontwikkeling nu scherp in de gaten te houden. Twee ontwikkelingen kunnen namelijk voor een kantelpunt zorgen.

  1. De marktrentes zijn in april gestegen. We kijken dan onder andere naar de rente voor 10 jaars Nederlandse staatsleningen. Op 1 april was dit tarief nog -0,28% en we gaan de maand uit met -0,05%. Dit is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, bijvoorbeeld 20 jaar vast.
  2. Update: bovengenoemde Nederlandse tienjaarsrente schiet verder omhoog en staat op inmiddels boven 0%. Dit was voor het laatst in maart vorig jaar. Zie onderstaande grafiek.
  3. Tegelijkertijd loopt de inflatie op. De consumentenprijzen in de Eurozone stijgen in april met 1,6% ten opzichte van een jaar eerder. In maart was dit 1,3% en in februari 0,9%.

10 jaars Nederlandse staatsrente ontwikkeling

(Bron: IEX)

Economisch herstel zet verder door

Het huidige rentebeleid van de ECB is er op gericht om de rentes laag te houden en zo de bestedingen in de Eurozone te stimuleren. De centrale bank streeft daarbij een inflatieniveau van net geen 2% na. Met de huidige stijging van het prijspeil is dit streefniveau in zicht.

De verwachting is dat het economische herstel verder doorzet nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn en de economie geleidelijk van het slot kan. Combineer dit met de inhaalvraag en nationale overheden die miljarden uittrekken om de economie te stimuleren. Dan kan de hoge inflatie zomaar blijven aanhouden.

De ECB moet dan ingrijpen door de beleidsrente te verhogen om oververhitting van de economie te voorkomen. Ook beleggers verwachten een hoger rendement bij een oplopende vraag. Met als gevolg stijgende rentes.


Zo profiteer je nu optimaal van de lage rentestand:

Hypotheekrente verwachting mei 2021

Zover is het nu nog niet. In mei verwachten we dat de hypotheekrente op het huidige lage niveau blijft. Door de felle concurrentiestrijd zijn banken terughoudend met het verhogen van de tarieven.

Ook is er nog altijd veel onzekerheid over het coronavirus. Het ontstaan van nieuwe varianten kan alle prognoses in één klap naar de prullenbak verwijzen. Dit is ook de reden dat de ECB de economie vooralsnog blijft stimuleren.

Wel groeit dus de kans op een rentestijging voor de lange termijn. Tip: schrijf je gratis in voor de Renteflits en ontvang als eerste onze rente-updates in je mailbox.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct