Klantenbeoordeling 10.0/10

Hypotheekrente verwachting november 2018

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in november? Lees onze hypotheekrente verwachting, met deze maand zorgen over een harde Brexit en Griekse toestanden in Italië.

Rentebesluit ECB stuwt de hypotheekrente

De Europese Centrale Bank (ECB) vindt dat de economie voldoende is hersteld om de druk op de marktrentes te verminderen. De centrale bank heeft daarom het opkoopprogramma van staats- en bedrijfsleningen gehalveerd en stopt er na december 2018 definitief mee.

Dit opkoopprogramma was 1 van de stimuleringsmaatregelen voor de economie van de Eurozone. Door lenen (met een hypotheek of consumptief krediet) goedkoper te maken, stijgen de consumptie en investeringen. Zo is de gedachte.  Sparen wordt juist steeds minder aantrekkelijk.

Het besluit van de ECB had aanvankelijk een stuwend effect op de marktrentes. De kapitaalmarktrente liep vanaf september op en bereikte een piek ongeveer half oktober. Het hoogste punt sinds juni 2018.

Dit was voor veel geldverstrekkers het teken om hun tarieven te verhogen. De lange hypotheekrente, zoals 10 jaar vast en 20 jaar vast, steeg dan ook de vorige maand.

Hypotheekrente verwachting november 2018

De maand oktober eindigde met een nieuwe daling van de marktrentes. Beleggers, bedrijven en beleidsmakers houden er namelijk steeds meer rekening meer dat de volgende scenario’s werkelijkheid worden:


Rente gelijk

  • De nieuwe italiaanse regering is niet van plan om haar begroting aan te passen. Daarin wordt fors meer uitgegeven dan Brussel toestaat. Er wordt gevreesd voor ‘Griekse toestanden’.
  • De datum voor de Brexit is vastgesteld op 29 maart 2019. De onderhandelingen met de Europese Unie verlopen echter nog altijd moeizaam, waardoor de kans op een ‘harde Brexit’ verder toeneemt.

Door deze onzekerheid stijgt de vraag naar staatsleningen van stabiele landen, zoals Nederland en Duitsland. Op deze manier blijft ‘goedkoop geld’ ruim voorhanden. We verwachten daarom dat de hypotheekrente op het huidige lage niveau blijft en mogelijk licht daalt.

Nog dit jaar de hypotheekrente verlagen?Bereken of oversluiten voordelig is >

 

Geldverstrekkers passen hypotheekrente sneller aan

Geldverstrekkers reageren steeds sneller op de veranderende marktrentes. Zo hebben Hypotrust en Colibri half oktober hun tarieven nog verhoogd, maar kondigen nu alweer een renteverlaging aan. Dit snelle schaken met hypotheekrentes heeft een aantal oorzaken:

  • Er zijn meer geldverstrekkers (inmiddels 34!), maar ze vechten om een kleiner wordende groep klanten.
  • Het jaar loopt ten einde, mogelijk zijn enkele doelstellingen nog niet gehaald.
  • De marges op de hypotheekrentes zijn gedaald, waardoor een stijging van de marktrentes sneller gevoeld wordt.
  • Consumenten oriënteren zich vaker online waar ze de hypotheekrente makkelijk kunnen vergelijken.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct