Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheekrente verwachting oktober 2018

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in oktober? Je leest het in onze hypotheekrente verwachting. Deze maand nog geen ruim baan voor de rentestijging.

Historisch rentebesluit van de ECB

Vanaf deze maand koopt de Europese Centrale Bank (ECB) nog maar 15 miljard euro aan staats- en bedrijfsleningen op. Dit is een halvering van het opkoopprogramma dat de centrale bank sinds 2015 voert. Na december 2018 stopt de ECB helemaal met het opkoopprogramma.

De ECB vindt dat de economie in de Eurozone voldoende is hersteld om de druk op de marktrentes te verminderen. Door de marktrentes laag te houden wordt lenen goedkoper (een hypotheek, maar ook een consumptief krediet) en investeren aantrekkelijk wat een stimulans is voor de economie.

Nog dit najaar de hypotheekrente verlagen?Bereken of oversluiten voordelig is >

Dit historische rentebesluit heeft nog weinig invloed gehad op de marktrentes. Dit komt omdat beleggers deze stap al hadden ingecalculeerd. Daarbij gaf de ECB in september aan voorlopig niet te denken aan een verhoging van de beleidsrentes. De volgende stap in het afbouwen van de stimulus, wordt pas na de zomer van 2019 verwacht.

Onzekerheden in de markt drukken de rentes

Daar komt bij dat een handelsoorlog tussen VS en China nog altijd actueel is. Wederzijdse handelsbelemmerende maatregelen kunnen de wereldeconomie schaden. Ondertussen ligt italië op ramkoers met de Europese Unie. In de ontwerpbegroting wil de populistische regering het begrotingstekort laten oplopen, terwijl Brussel juist bezuinigingen verwacht. Dan zijn er nog de moeizame Brexit-onderhandelingen.


Deze onzekerheden drukken de marktrentes

Hypotheekrente verwachting oktober 2018

Pas wanneer de bovengenoemde onzekerheden naar de achtergrond zijn verdwenen is er ruim baan voor een rentestijging. We verwachten daarom de de hypotheekrente in oktober gelijk blijft tot mogelijk een lichte stijging.

Dit biedt consumenten de kans om nog te profiteren van de lage hypotheekrente, bijvoorbeeld door de hypotheek over te sluiten. Doe je dit nog dit jaar, dan kun je de kosten tegen een hoger tarief aftrekken. Het Kabinet gaat namelijk de hypotheekrenteaftrek versneld afbouwen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct