Klantenbeoordeling 8.2/10

Hypotheekrente verwachting oktober 2021

Door oplopende marktrentes neemt ook de kans dat de hypotheekrente gaat stijgen toe. De eerste geldverstrekkers hebben inmiddels een renteverhoging aangekondigd.

Update: lees hier wat de hypotheekrente in 2022 doet.

Inflatie op het hoogste niveau sinds 2008

De inflatie in de eurozone is in september gestegen naar 3,4% op jaarbasis. Dit is het hoogste niveau sinds 2008. De prijzen stijgen zo hard omdat steeds meer landen de coronamaatregelen versoepelen.

Dit zorgt voor meer consumptie en verbeterde vooruitzichten voor de economie. De vraag is zelfs zo groot dat tekorten ontstaan, bijvoorbeeld van grondstoffen. Dit stuwt de prijzen verder op.

Profiteer jij al optimaal van de lage rentestand?Bereken of oversluiten voordelig is >

Centrale banken reageren op prijsstijging

Door de hoge inflatie groeit de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om de stimuleringsmaatregelen af te bouwen. De ECB-voorzitter Christine Lagarde blijft er echter bij dat de hoge prijzen een tijdelijk fenomeen zijn en doet voorlopig niets.

In de Verenigde Staten is men wel al toe aan het terugschroeven van noodsteun. Daar verwacht de Fed vanaf november te kunnen stoppen met het opkopen van obligaties.

Ook beleggers anticiperen op een verstrakking van het geldbeleid, waardoor de marktrentes oplopen. In onderstaande grafiek zie je de ontwikkeling van de 10 jaars Nederlandse Staatsrente. Deze kapitaalmarktrente is een belangrijke graadmeter van de lange hypotheekrente, bijvoorbeeld 20 jaar vast.

hypotheekrente ontwikkeling 2021 oktober kapitaalmarkt

(Bron: IEX)

Eerste voorzichtige renteverhogingen

Vooralsnog is het effect op de hypotheekrente beperkt. Door de felle onderlinge concurrentiestrijd nemen geldverstrekkers genoegen met een kleinere marge. De vraag is hoelang ze dit volhouden.

Deze week hebben we de eerste voorzichtige verhogingen doorgevoerd in het renteoverzicht. Onder andere Vista, Syntrus Achmea en Merius hebben hun hypotheekrente verhoogd.


Hypotheekrente verwachting oktober 2021

Als de marktrentes in oktober verder oplopen zullen naar verwachting meer renteverhogingen volgen. Daarmee wordt ook de druk op andere geldverstrekkers om de hypotheekrente laag te houden minder.

De kans dat de hypotheekrente de komende maanden stijgt is hierdoor een stuk groter geworden.

Profiteer jij al optimaal van de lage rentestand?

Hieronder hebben we enkele tips:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct