Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheekrente verwachting september 2018

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in september? Je leest het in onze hypotheekrente verwachting. Deze maand halveert de ECB het opkooprogramma. Wat gaan we hiervan merken?

Historisch rentebesluit van de ECB

Deze maand halveert de Europese Centrale Bank (ECB) het opkoopprogramma. Tot aan het einde van het jaar wordt maandelijks niet 30 maar 15 miljard euro aan staats- en bedrijfslening opgekocht. Na december 2018 stopt de ECB helemaal met deze stimuleringsmaatregel.

Een historisch besluit als je bedenkt dat de centrale bank sinds 2015 een ruim 2500 miljard euro in de Europese economie heeft gepompt.

De laagste hypotheekrente voor jou?Start nu jouw hypotheekvergelijking >

Gaat de hypotheekrente stijgen?

Dit ruime monetaire beleid heeft er mede voor gezorgd dat de hypotheekrente historisch laag is. Met minder ‘goedkoop geld’ in omloop zou je dan verwachten dat de hypotheekrente in september gaat stijgen.

Daar komt voorlopig niets van terecht. Sterker nog, sinds het historische ECB-besluit is de marktrente zelfs licht gedaald. Dit heeft een aantal oorzaken:

  • Beleggers speculeren al langer over het terugtrekken van de centrale bank, waardoor het rentebesluit uiteindelijk toch wat tegenviel.
  • De zorgen over schuldencrisis in italië zijn nog altijd niet verdwenen.
  • De  vrees voor een handelsoorlog tussen de VS en Europa (maar ook China, Mexico, Canada en Turkije) wakkert regelmatig aan.

Hypotheekrente verwachting september 2018

Bovenstaande onzekere factoren zorgen ervoor dat beleggers kiezen voor zekerheid, bijvoorbeeld in de staatsleningen van stabiele landen. Hierdoor blijft er voldoende ‘goedkoop geld’ voorhanden op de kapitaalmarkt. Dit is weer een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, bijvoorbeeld 20 jaar vast.

We verwachten dan ook dat de hypotheekrente op het huidige lage niveau blijft en mogelijk licht daalt.

Concurrentie traditionele banken toegenomen

De druk op de hypotheekrente wordt verstrekt door de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt. Nieuwkomers zoals NIBC en Bijbouwe bieden momenteel een scherpe hypotheekrente voor de lange rentevastperiodes. Met succes. Beide geldverstrekkers behoren tot de 5 sterkst groeiende marktaandelen in het tweede kwartaal van 2018. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IG&H.


De traditionele banken verliezen vooral marktaandeel aan regiepartijen (zoals NIBC en Bijbouwe). Dit zijn institutionele beleggers die in Nederlandse hypotheken een interessante investering zien. Door het lage rendement voor langlopende beleggingen hebben deze regiepartijen de wind mee. Banken kunnen juist moeilijker concureren door strenger kapitaaleisen.

Zie ook: de voor- en nadelen van een onbekende geldverstrekker.

Bekijk alle actuele hypotheekrentes >

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct