Klantenbeoordeling 10.0/10

Hypotheekrente verwachting september 2019

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in september? Lees onze renteverwachting. Deze maand komt de ECB in actie. Kunnen we nieuwe renteverlagingen verwachten?

Update: lees de hypotheekrente verwachting voor oktober

Wachten op vuurwerk van de ECB in september

De Europese Centrale Bank (ECB) komt in september vrijwel zeker in actie. De vraag is alleen welke stimuleringsmaatregelen de ECB gaat nemen. Wordt het opkoopprogramma opnieuw opgestart, gaat de beleidsrente omlaag of misschien wel allebei. De analisten verwachten in ieder geval vuurwerk.

Update: De ECB heeft inderdaad aangekondigd om het opkoopprogramma in november te herstarten en de beleidsrente te verlagen.

Deze ondersteuning voor de economie komt niet als een verrassing. De centrale bank heeft al een aantal maal gehint op nieuwe maatregelen. Dit moet de economie stimuleren, nu de groeiverwachting gedaald is. Onder andere door de handelsoorlog tussen VS en China en de Brexit, zorgen voor onzekerheid op de financiële markten.

Met de stimuleringsmaatregelen wil de ECB geld lenen en hypotheken aantrekkelijk maken. Sparen wordt juist ontmoedigd. Dit moet de bestedingen in de Eurozone aanjagen.

Markt bereidt zich voor op lagere rente

De hints en signalen, geeft de centrale bank niet voor niets. Op de manier wordt de markt voorbereid op de stimuleringsmaatregelen. Banken kunnen de nieuwe marktrentes alvast voorzichtig inprijzen in hun tarieven. Daarmee wordt voorkomen dat, bijvoorbeeld de hypotheekrente in één keer sterk daalt.

Dat is niet aan dovemansoren gericht. Vorige maand hebben we een recordaantal van 100 renteverlagingen verwerkt in ons hypotheekrente overzicht. Alleen al ABN AMRO verlaagde in augustus 5 keer de hypotheekrente. De bank lijkt zich als doel te hebben gesteld om, onder andere bij 10 jaar vast, bovenaan te staan.

Ook bij de langere rentevaste periode daalden de tarieven spectaculair. Sinds half juli daalde de laagste hypotheekrente 20 jaar vast met 0,26% en bij 30 jaar vast was dit zelfs 0,31%.


Hypotheekrente verwachting september

Inmiddels zijn de nieuwe maatregelen bekend. We verwachten dan ook dat de hypotheekrente in september verder daalt. De eerste renteverlagingen zijn al aangekondigd, onder andere door grote spelers als Rabobank en SNS.

Waar eindigt dit? In Denemarken krijg je nu bij de Jyske Bank geld toe op bij een hypotheek. Dat land heeft echter een heel ander banksysteem dan Nederland. Een negatieve hypotheekrente is voorlopig niet aan de orde. Zie ook deze hypotheekrente verwachting voor 2020.

Wel is er nog ruimte om de hypotheekrente verder te laten dalen. De Nederlandse 10 jaars rente, een graadmeter voor de lange hypotheekrente, staat immers al een halve maand rond -0,5%. Ondanks dat de hypotheekrente daalt, zijn de marges weer gestegen. Dit gebruiken banken onder andere om het verlies op de spaarrente te compenseren. Hier lees je meer over deze uitzonderlijke marktsituatie.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct