Klantenbeoordeling 8.2/10

Hypotheekrente verwachting september 2021

De trend voor de hypotheekrente is nog altijd dalend. Kijken we verder vooruit dan zijn er een aantal indicaties voor een mogelijk rentestijging. Is de bodemrente bereikt?

Update: lees hier wat de hypotheekrente in 2022 doet.

Nieuwe bodemrentes bij lange rentevaste periodes

De gemiddelde hypotheekrente heeft in augustus een nieuw laagterecord bereikt. De afgelopen week verlaagde de ene na de andere geldverstrekker de tarieven. Dit zorgt voor absolute bodemrentes, met name bij lange rentevaste periodes

Hierdoor worden ook de renteverschillen steeds kleiner. Het is nu relatief goedkoop om de lage hypotheekrente voor lange tijd vast te zetten. Voor slechts enkele tienden procent meer, zet je de hypotheekrente 10, 20 of zelfs 30 jaar vast.

Profiteer jij al optimaal van de lage rentestand?Bereken vrijblijvend je laagste hypotheekrente >

Concurrentie tussen geldverstrekkers toegenomen

Terwijl Nederland terugkomt van vakantie, proberen geldverstrekkers alvast om hun concurrentiepositie te verstevigen. Met nog enkele maanden te gaan om de jaardoelstelling kan het zomaar een hete herfst worden.

In die concurrentiestrijd leggen de grootbanken het steeds vaker af, zoals we eerder lieten zien. Met name huizenbezitters die de hypotheek oversluiten verkiezen de lage rente van nieuwe geldverstrekkers boven die van Rabobank, ABN AMRO en ING.

Meer ruimte om de hypotheekrente te verlagen

Geldverstrekkers hebben de afgelopen maanden meer ruimte gekregen hun de hypotheekrentes te verlagen. Door dalende marktrente kunnen ze namelijk goedkoper aan geld komen om uit te lenen. Dit is te zien in onderstaande grafiek.

hypotheekrenteverwachting-2021
Zo ontwikkelt de hypotheekrente in 2021

Voor onze renteverwachting kijken we met name naar de kapitaalmarktrente. Deze graadmeter voor de hypotheekrente is gedaald nadat de Europese Centrale Bank in juli haar inflatiestrategie wijzigde.

In plaats van het oorspronkelijke inflatiedoel van net geen 2%, mag deze nu tijdelijk zowel boven als onder de 2% uitkomen. Dit betekent dat de ECB langer door mag gaan met het simuleren van de economie.

Hypotheekrente verwachting september

Door de hevige concurrentie tussen geldverstrekker en het ruime geldbeleid van de ECB, verwachten we dat de hypotheekrente de komende maand licht verder daalt.

Profiteer jij al optimaal van de lage rentestand? Hieronder hebben we enkele tips:

Mogelijke rentestijging later dit jaar?

Door de aanhoudend hoge inflatie groeit de druk op centrale banken om de steunmaatregelen af te bouwen. Dit omdat koopkracht van de munt anders achteruit holt.


In de Verenigde Staten wordt later dit jaar een eerste stap gezet. De Fed heeft aangekondigd te starten met het afbouwen van het opkoopprogramma, mits de werkloosheid blijft dalen.

De ECB houdt voorlopig vast aan de voorgenomen maatregelen. Beleggers en analisten anticiperen al wel op een verstrakking van het geldbeleid. We zien hierdoor de kapitaalmarktrente weer iets oplopen, zie bovenstaande grafiek. Dit kan op termijn voor hogere rentes gaan zorgen.

Het blijft interessant om de rentes te volgen. Tip: schrijf je gratis in voor de Renteflits en ontvang als eerste onze rente-updates in je mailbox.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct