Klantenbeoordeling 7.7/10

Hypotheekrente verwachting voor november 2019

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in november? Lees onze renteverwachting. Deze maand verwachten we dat de hypotheekrente verder daalt, maar minder sterk.

Hypotheekrente verder gedaald

De afgelopen maand is de hypotheekrente verder gedaald. Daarbij daalde de laagste hypotheekrente 20 jaar vast het sterkst met 0,18%.

De rentedaling is het gevolg van nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). In september is de beleidsrente al verlaagd. Een ander deel van de maatregelen wordt deze maand geëffectueerd. Vanaf 1 november gaat de ECB het opkoopprogramma opnieuw opstarten.

Nog dit jaar profiteren van de lage rentestand?Bereken jouw laagste rente voor aankoop of oversluiten >

Deze maatregelen moeten de economie in de Eurozone ondersteunen. De ECB acht dit nodig nu de wereldeconomie minder hard groei, onder ander door onzekerheid rondom de Brexit en de handelsoorlog tussen VS en China.

Op de financiële markten werd al langer rekening gehouden met ingrijpen door de Europese Centrale Bank. De rente op de kapitaalmarkt (vraag en aanbod van lange leningen) raakte deze zomer in een duikvlucht en werd zelfs negatief. Zoals te zien in onderstaande grafiek van de 10 jaars Nederlandse staatslening.

hypotheekrente verwachting november

(Bron: IEX)

De kapitaalmarktrente is een graadmeter voor met name de lange hypotheekrente. De ene na de andere geldverstrekker verlaagde de afgelopen maanden de hypotheekrente naar een voorlopig laagste stand.

Tegelijkertijd steeg ook de marge op de hypotheekrente. Dit betekent dat de tarieven nog verder omlaag kunnen. Om verschillende redenen, bijvoorbeeld het verlies op spaargeld compenseren, laten banken de marge momenteel iets oplopen.

Hypotheekrente verwachting voor november

Zoals ook in bovenstaande grafiek te zien is, loopt de kapitaalmarktrente sinds twee maanden weer op. Deze is echter nog altijd lager dan het vorige laagste punt in 2016. We verwachten daarom dat de hypotheekrente voorlopig laag blijft. Wel zal het aantal renteverlagingen naar verwachting afnemen.

De komende maanden moet duidelijk worden deze omslag van de marktrente doorzet. Op termijn zou dit voor een stabilisatie en daarna stijging van de hypotheekrente kunnen zorgen.


Lagarde volgt Draghi op bij de ECB

Deze maand werd bekend dat Christine Lagarde op 1 november Mario Draghi opvolgt als voorzitter van de Europese Centrale Bank. De recente versoepeling van het monetaire beleid  was dus de laatste ECB-maatregel onder het voorzitterschap van Draghi. Daarmee is het pad voor zijn opvolger enigszins geëffend. De centrale bank blijft voorlopig de rentes drukken.

Daarmee is de uitdaging voor Lagarde er niet kleiner op geworden. Ondanks beleidsrentes van  0% en lager en miljarden die maandelijks in de economie gepompt worden, blijft de inflatie steken onder gewenste punt. Tegelijkertijd zijn de middelen voor de ECB om het prijspeil op te krikken richting 2% zo goed als opgebruikt.

Op dezelfde voet doorgaan is dus optie. Voor het rentebeleid op lange termijn is het interessant om te volgen waar Lagarde ‘nieuwe accenten’ plaatst. Want net als bij haar voorganger, zullen ook Lagardes woorden de komende jaren op een goudschaaltje worden gewogen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct