Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Hypotheekrenteaftrek op de schop na verkiezingen

  Door: Roel 8124 keer gelezen
Hypotheekrenteaftrek op de schop na verkiezingen

De hypotheekrenteaftrek staat deze verkiezingen ter discussie. Afbouwen, aftoppen of afschaffen? Zo denken de politieke partijen over de renteaftrek:

Kritiek op hypotheekrenteaftrek

De toekomst van de hypotheekrenteaftrek staat onder druk. De afgelopen maanden pleitten verschillende instanties voor het afbouwen of afschaffen van de mogelijkheid om de hypotheekrente fiscaal af te trekken. Dit belastingvoordeel voor eigenwoningbezit zou duur zijn, hoge schulden in de hand werken en vooral rijke huizenbezitters bevoordelen.

De politiek beslist over renteaftrek

Toch is het (uiteindelijk) de politiek die beslist over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek. In 2013 is dit belastingvoordeel al eens gewijzigd in het ‘Lenteakkoord’. De coalitie van VVD, CDA, D66, Groenlinks en ChristenUnie heeft toen het volgend besloten:

  • Bij nieuwe hypotheken is renteaftrek alleen mogelijk als de hypotheek linerair of anuitair wordt afgelost.
  • De hypotheekrenteaftrek wordt jaarlijks met 0,5% afgebouwd tot 38% in de derde belastingschijf in 2042.

Tip: hier kun je de hypotheekrenteaftrek berekenen.

Aftrek geen hoofdthema bij verkiezingen

De hypotheekrenteaftrek is bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 geen hoofdthema. Toch wordt de aftrek besproken in de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen en is het een onderdeel van stemwijzers en de doorrekening van het CPB.

Op de website hypotheek-rentetarieven worden de standpunten over de hypotheekrenteaftrek van de verschillende politieke partijen op een rijtje gezet. Daaruit komt naar voren dat een meerderheid van de partijen de renteaftrek verder wil hervormen.  

Meerderheid wil renteaftrek hervormen

Alleen VVD, SGP en 50Plus willen geen verdere hervorming van de hypotheekrenteaftrek. Deze partijen zijn evengoed niet van plan om de huidige afbouw van de aftrek terug te draaien. De overige partijen pleiten voor een verdere hervorming van de renteaftrek:

  • SP, D66, ChristenUnie en Denk willen de afbouw van de maximale hypotheekrenteaftrek in hoogste belastingschijf versnellen met 1% of 2% per jaar.
  • Daarnaast willen een aantal partijen de maximale hypotheekschuld waarover de de rente kan worden afgetrokken aftoppen. PvdA, SP, CDA, ChristenUnie, Denk kiezen hiervoor.
  • GroenLinks en Partij voor de Dieren spreken in hun verkiezingsprogramma van afschaffen.

De PVV noemt de hypotheekrenteaftrek niet in het verkiezingsprogramma.

Toekomst hypotheekrenteaftrek

In het huidige versplinterde politieke landschap, zal het lastig worden om een coalitie te vormen. Mede omdast vrijwel alle partijen de PVV hebben uitgesloten als coalitiepartner. Alleen met een groot aantal partijen kan een meerderheid gehaald worden.

Als we de partijen tellen die de huidige hypotheekrenteaftrek willen behouden en de partijen die de aftrek willen hervormen, dan is de laatste groep in de meerderheid. Ook heeft geen enkele partij de renteaftrek nog als breekpunt benoemd.

De kans is dus groot dat de hypotheekrenteaftrek na de verkiezingen verder wordt hervormd. Op welke manier zal tijdens de onderhandelingen worden besloten.

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Hyp.rente-aftrek door a.s. nieuw kabinet.

Onder de huidige Voorwaarden v.d. Hyp.nemers (de Banken) wordt nog steeds een te groot percentage aan Lening verstrekt. Dit zou teruggebracht moeten worden naar een percentage van rond de 70% ofwel executiewaarde. Vervolgens zou de aftrekbaarheid van hyp.rente gemaximeerd moeten tot een bedrag van een eenvoudige woning òf appartement. B.v. in de klasse van 2 à 2½ ton. Voor het meerdere bestaat geen noodzakelijke reden om indirekte staatssteun te verstrekken.

Hypotheekrenteaftrek

Hypotheekrenteaftrek voor de rijken dient volledig afgeschaft te worden. Zij verdienen meer dan genoeg en hebben dit helemaal niet nodig!

Hypotheekrenteaftrek

Om te beginnen hoeft iemand die veel verdient niet rijk te zijn en heeft iemand die rijk is niet per definitie een hoog inkomen. Ten tweede, specificeer "rijk". Ten derde, wanneer verdient iemand genoeg en is dat dan het persoonlijke of het gezinsinkomen ? etc. etc. Met andere woorden een simplistische opmerking !

Hypotheekrente aftrek

In het stukje " jaarlijks wordt de hypotheekrente met 0,5% afgebouwd tot 38% in derde belastingschijf tot 2042", dient derde schijf vervangen te worden door vierde schijf. Er wordt namelijk van 52% naar 38% afgebouwd.

Re: Hypotheekrente aftrek

Beste heer Thiadens, het grootste deel van de afbouw zit inderdaad in de vierde belasting schijf. Echter uiteindelijk, vanaf 2033, vindt de afbouw in de derde belastingschijf plaats. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl).

huurwaardeforeit en huursubsidie

Ik hoop toch echt dat als ze de hypotheekrente afschaffen of beperken dat ze ook eens afstappen van de huurwaardeforeit en de huursubsidie waarom gaat iemand die de huur niet kan betalen niet gewoon in een woningen zitten die hij of zij wel kan betalen en waarom moet je naast de aflossing en rentekosten ook nog eens betalen voor zoals in de wiki staat 'een fictief inkomen dat de bezitter van een eigen woning moet optellen bij zijn inkomen uit werk en woning in box 1' Er zijn namelijk helemaal geen inkomsten uit een eigen woning waar je in woont er zijn alleen maar kosten want de onderhoud moet je ook zelf doen waar een in een huurwoning alles betaald word door de woningbouwvereniging.