Klantenbeoordeling 10.0/10

Hypotheekrenteaftrek op de schop na verkiezingen

De hypotheekrenteaftrek staat deze verkiezingen ter discussie. Afbouwen, aftoppen of afschaffen? Zo denken de politieke partijen over de renteaftrek:

Kritiek op hypotheekrenteaftrek

De toekomst van de hypotheekrenteaftrek staat onder druk. De afgelopen maanden pleitten verschillende instanties voor het afbouwen of afschaffen van de mogelijkheid om de hypotheekrente fiscaal af te trekken. Dit belastingvoordeel voor eigenwoningbezit zou duur zijn, hoge schulden in de hand werken en vooral rijke huizenbezitters bevoordelen.

De politiek beslist over renteaftrek

Toch is het (uiteindelijk) de politiek die beslist over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek. In 2013 is dit belastingvoordeel al eens gewijzigd in het ‘Lenteakkoord’. De coalitie van VVD, CDA, D66, Groenlinks en ChristenUnie heeft toen het volgend besloten:

 • Bij nieuwe hypotheken is renteaftrek alleen mogelijk als de hypotheek linerair of anuitair wordt afgelost.
 • De hypotheekrenteaftrek wordt jaarlijks met 0,5% afgebouwd tot 38% in de derde belastingschijf in 2042.

Tip: hier kun je de hypotheekrenteaftrek berekenen.

Aftrek geen hoofdthema bij verkiezingen

De hypotheekrenteaftrek is bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 geen hoofdthema. Toch wordt de aftrek besproken in de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen en is het een onderdeel van stemwijzers en de doorrekening van het CPB.

Op de website hypotheek-rentetarieven worden de standpunten over de hypotheekrenteaftrek van de verschillende politieke partijen op een rijtje gezet. Daaruit komt naar voren dat een meerderheid van de partijen de renteaftrek verder wil hervormen.  

Meerderheid wil renteaftrek hervormen

Alleen VVD, SGP en 50Plus willen geen verdere hervorming van de hypotheekrenteaftrek. Deze partijen zijn evengoed niet van plan om de huidige afbouw van de aftrek terug te draaien. De overige partijen pleiten voor een verdere hervorming van de renteaftrek:

 • SP, D66, ChristenUnie en Denk willen de afbouw van de maximale hypotheekrenteaftrek in hoogste belastingschijf versnellen met 1% of 2% per jaar.
 • Daarnaast willen een aantal partijen de maximale hypotheekschuld waarover de de rente kan worden afgetrokken aftoppen. PvdA, SP, CDA, ChristenUnie, Denk kiezen hiervoor.
 • GroenLinks en Partij voor de Dieren spreken in hun verkiezingsprogramma van afschaffen.

De PVV noemt de hypotheekrenteaftrek niet in het verkiezingsprogramma.


Toekomst hypotheekrenteaftrek

In het huidige versplinterde politieke landschap, zal het lastig worden om een coalitie te vormen. Mede omdast vrijwel alle partijen de PVV hebben uitgesloten als coalitiepartner. Alleen met een groot aantal partijen kan een meerderheid gehaald worden.

Als we de partijen tellen die de huidige hypotheekrenteaftrek willen behouden en de partijen die de aftrek willen hervormen, dan is de laatste groep in de meerderheid. Ook heeft geen enkele partij de renteaftrek nog als breekpunt benoemd.

De kans is dus groot dat de hypotheekrenteaftrek na de verkiezingen verder wordt hervormd. Op welke manier zal tijdens de onderhandelingen worden besloten.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Hypotheekrenteaftrek op de schop na verkiezingen".

 1. In het stukje ” jaarlijks wordt de hypotheekrente met 0,5% afgebouwd tot 38% in derde belastingschijf tot 2042″, dient derde schijf vervangen te worden door vierde schijf. Er wordt namelijk van 52% naar 38% afgebouwd.

  Beantwoorden
  • Beste heer Thiadens, het grootste deel van de afbouw zit inderdaad in de vierde belasting schijf. Echter uiteindelijk, vanaf 2033, vindt de afbouw in de derde belastingschijf plaats. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl).

   Beantwoorden
  • Om te beginnen hoeft iemand die veel verdient niet rijk te zijn en heeft iemand die rijk is niet per definitie een hoog inkomen. Ten tweede, specificeer “rijk”. Ten derde, wanneer verdient iemand genoeg en is dat dan het persoonlijke of het gezinsinkomen ? etc. etc. Met andere woorden een simplistische opmerking !

   Beantwoorden
 2. Onder de huidige Voorwaarden v.d. Hyp.nemers (de Banken) wordt nog steeds een te groot percentage aan Lening verstrekt. Dit zou teruggebracht moeten worden naar een percentage van rond de 70% ofwel executiewaarde. Vervolgens zou de aftrekbaarheid van hyp.rente gemaximeerd moeten tot een bedrag van een eenvoudige woning òf appartement. B.v. in de klasse van 2 à 2½ ton. Voor het meerdere bestaat geen noodzakelijke reden om indirekte staatssteun te verstrekken.

  Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct