Klantenbeoordeling 7.7/10

Nu je hypotheek oversluiten: wel of niet doen?

Nu de hypotheekrente licht oploopt leeft bij veel huizenbezitters de vraag: wel of niet de hypotheek oversluiten. We helpen je op weg bij deze afweging.

Hypotheekrente loopt licht op

De hypotheekrente loopt momenteel licht op. Geld lenen is duurder geworden door toegenomen onzekerheid vanwege de coronacrisis. Tegelijkertijd staat de Europese Centrale Bank (ECB) klaar met een pakket maatregelen om geld in de economie te pompen. De centrale bank wil koste wat kost de rentes laag houden om de economie te ondersteunen.

We verwachten daarom geen snel oplopende hypotheekrente.

Is oversluiten voor jou voordelig?Start vrijblijvend de berekening (incl. boeterente) >

Waarom zou je wachten?

Aan de andere kant: waarom zou je wachten. Begin 2020 daalde de hypotheekrente nog met kleine stappen, maar dit was al minder dan vorig jaar. Daarnaast hebben banken flink ingeteerd op hun marges om mee te kunnen in de concurrentieslag. De vraag is of banken na de coronacrisis opnieuw zo ver durven gaan met het verlagen van de hypotheekrente, of dat ze juist meer zekerheid inbouwen.

Daarmee lijkt de hypotheekrente het laagste punt te hebben bereikt.

Zekerheid over je toekomstige maandlast

De hypotheek oversluiten is door de coronacrisis meer een persoonlijke afweging geworden. Hierbij speelt onzekerheid over werk en inkomen een belangrijke rol. Nu oversluiten zorgt voor zekerheid over de toekomstige maandlast. Niet voor niets leggen huizenbezitters momenteel de hypotheekrente voor 20 of 30 jaar vast.

Daarbij bestaat de kans dat oversluiten voor sommige Nederlanders (tijdelijk) niet mogelijk is. Dan kijken we vooral naar flexwerkers en ondernemers. Als contracten of opdrachten niet verlengd worden en er sprake is van een terugval in inkomen, is oversluiten misschien niet passend.

Nu oversluiten is kiezen voor zekerheid van een lage rente.

Besparing moet opwegen tegen de kosten

Oversluiten is pas interessant als de besparing opweegt tegen de kosten. De boeterente speelt daarbij een belangrijke rol. Met name als het einde van de rentevastperiode nog even duurt kan de boete voor het openbreken van het hypotheekcontract oplopen.


Dit is een min of meer eenvoudige rekensom die gemaakt kan worden. Daarnaast zijn er manieren om de boeterente te verlagen of mee te financieren.

Een verhuizing of het einde van de rentevastperiode zijn situaties waarin je boetevrij mag oversluiten. Is dit binnenkort voor jou van toepassing, dan kun je beter even wachten.

Meer tijd om naar de hypotheek te kijken

Nu het sociale leven op een laag pitje staat, hebben mensen meer tijd om naar hun persoonlijke financiën te kijken. Dit zal zeker bijdragen aan de vele hypotheekaanvragen van de afgelopen weken. Stel je ook eens de vraag hoe tevreden je bent over je hypotheek. Wil je graag aflossingsvrij blijven lenen of juist meer zekerheid inbouwen. Ook dit zijn zaken die je nu kunt regelen door oversluiten. Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct