Tienduizenden ouderen komen mogelijk in de knel door hun aflossingsvrije hypotheek. Als het spaargeld voor aflossing ontbreekt, blijven weinig opties over.
Ouderen in de knel door aflossingsvrije hypotheek
Een grote groep ouderen komt mogelijk in de knel met hun aflossingsvrije hypotheek. Zij hebben onvoldoende spaargeld en/of overwaarde opgebouwd om de hypotheek na de looptijd af te lossen. Het gaat om 5% tot 10% van de 65-plus-huishoudens, wat neer komt op 23.000 tot 46.000 ouderen.
Dit berekende onderzoeker Mastrogiacomo, verbonden aan de De Nederlandsche Bank en de Vrije Universiteit Amsterdam.
Is jouw aflossingsvrije hypotheek toekomstbestendig?Doe de check >
Aflossingsvrije hypotheek na 30 aflossen
De aflossingsvrije hypotheek was lang de meest gekozen hypotheekvorm, door de lage maandlasten en om optimaal te profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Deze hypotheken beginnen nu af te lopen. Wat niet iedereen zich voldoende realiseert, is dat na deze looptijd (vaak 30 jaar) ook de aflossingsvrije hypotheek moet worden afgelost.
Als tijdens de looptijd niet of beperkt is afgelost blijft een restschuld over. Vaak zijn het spaargeld en de opgebouwde overwaarde niet voldoende om het restant van de hypotheek af te lossen.
Kwetsbaar met alleen een AOW
Banken zijn wel bereid om een nieuwe hypotheek te sluiten, maar de voorwaarden daarbij kunnen voor flink hogere maandlasten zorgen. De bank kan bijvoorbeeld aflossen verplichten of een kortere looptijd eisen.
Alleenstaande ouderen, met name de groep die weinig heeft gewerkt, zijn extra kwetsbaar voor een verhoging van de maandlasten. Zij zijn namelijk aangewezen op hun AOW-uitkering.
Het alternatief verkopen en daarna gaan huren of iets kleiners kopen, is vaak geen optie. Het huizenaanbod op de huur- en koopmarkt is beperkt. Daarnaast zijn deze ouderen vaak aangewezen op de vrije sector omdat ze teveel vermogen hebben voor sociale huur.
Oplossing voor ouderen die in de problemen komen
Als ‘enige realistische oplossing’ noemt Mastrogiacomo om deze ouderen een nieuwe aflossingsvrije hypotheek aan te bieden. Banken wordt juist gevraagd om het aantal aflossingsvrije hypotheken zoveel mogelijk te beperken, onder andere door de Nederlandse Vereniging van Banken en toezichthouder Autoriteit Financiële Markten.
Dan komt er volgens de onderzoeker nog een nieuwe groep aan die mogelijk financiële risico’s loopt. Dit zijn mensen van nu middelbare leeftijd. Deze groep bestaat voor een groter deel uit zelfstandigen die vaak een hogere aflossingsvrije hypotheek hebben. Zij hebben niet altijd het pensioen opgebouwd als werknemers in loondienst.
Het voordeel is wel dat zij nog tijd hebben om eventuele risico’s te repareren. Is jouw aflossingsvrije hypotheek toekomstbestendig? Doe nu de check.
Eigenlijk is het helemaal nog niet z’n probleem de aflossingsvrije hypotheek. Hoewel de rente na 30 jaar niet meer aftrekbaar is, is de rente zo laag dat de meeste ouderen met voortzetting. An de aflossingsvrije hypotheek hun woonkosten nog best kunnen betalen. Zolang de huizenprijzen goed blijven zit er waarschijnlijk overwaarde in het huis en neem je die gewoon mee. Los je alles af uit de verkoop van je huis is het moeilijker. De huizenmarkt is overspannen en een ander huis vinden is zowel voor huur als voor koop duur en bijna niet mogelijk. Regering zou hiervoor voorwaarden moeten aanpassen die ze in de crisistijd hebben ingesteld. O.a altijd aflossen en geen renteaftrek na 30 jaar. Veel problematischer is de ontwikkeling van de pensioenen. Er vindt geen indexatie plaats terwijl de lonen wel stijgen. Als dit leidt tot inflatie zijn de gepensioneerden de pineut.
Ondeskundig advies. Na 30 jaar kun je de aflossingsvrije hypotheek , zonder af te lossen zo weer voor een periode ( 5,10,20jaar enz )verlengen .