Klantenbeoordeling 8.6/10

Je eerste huis kopen met een lagere maandlast

Starters die hun eerste huis kopen, kunnen nu een hypotheek afsluiten met een looptijd van 40 jaar. Het grote voordeel: starten met een lagere maandlast.

De hypotheek in 40 jaar aflossen

Starters die hun eerste huis kopen zijn verplicht de hypotheek in 30 jaar minimaal annuïtair af te lossen. Alleen dan kunnen ze gebruik maken het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek. De meeste starters kiezen daarom voor een annuïteitenhypotheek met een looptijd van 30 jaar.

Hoewel de hypotheekrente laag is, drukt de hypotheek nog altijd stevig op de maandelijkse uitgaven. Speciaal voor starters die aan het begin van hun carrière staan heeft ASR een nieuwe startershypotheek bedacht. Met de WelThuis Startershypotheek is het nu mogelijk om de hypotheek in 40 jaar af te lossen. Ook onder NHG.

Hoe werkt de WelThuis Startershypotheek?

De constructie van de WelThuis Startershypotheek is een beetje ingewikkeld. Je sluit een hypotheek met twee leningdelen: een aftrekbaar deel en een niet aftrekbaar deel. Beide leningdelen zorgen ervoor dat je annuïtair aflost. Je profiteert 30 jaar van hypotheekrenteaftrek, daarna blijft een Box 3 leningdeel over voor de resterende 10 jaar.

Aflossen in 30 of 40 jaar, wat scheelt het?

Wat scheelt het als je in 40 jaar aflost in plaats van 30 jaar?  Thijs Berndsen, Hypotheekspecialist bij advieskantoor NBG, heeft dit voor ons berekend. Hij nam als uitgangspunt een lening van € 200.000,- met een rente van 2,2%.

  • De bruto maandlast bij een looptijd 30 jaar is € 759,- en bij is dit 40 jaar € 627,-. Een verschil van € 132,-.

De netto maandlast, dus met renteaftrek, loopt gedurende de looptijd op. Net als bij een normale annuïteitenhypotheek betaal je in het begin vooral rente en weinig aflossing om optimaal te profiteren van de renteaftrek.


  • In de eerste maand is de netto maandlast bij een looptijd van 30 jaar € 647,- en bij 40 jaar is dit  € 515,-.
  • Na 10 jaar (maand 120) is de netto maandlast bij een looptijd 30 jaar € 682,- en bij 40 jaar is dit € 550,-.
  • Na 20 jaar (maand 240) is de netto maandlast bij bij een looptijd 30 jaar € 733,- en bij is dit 40 jaar € 601,-.

Het nadeel van een langere looptijd

Na 30 jaar zijn de netto en bruto maandlast gelijk. Dit is namelijk de maximale termijn dat je de hypotheekrente mag aftrekken van de belasting. Bij een reguliere annuïteitenhypotheek zul je dit echter niet merken. Deze heb je dan volledig afgelost.

Voor de WelThuis Startershypotheek betaal je dan nog 10 jaar de bruto maandlast van € 627,-. Dit is ook meteen het belangrijkste nadeel van deze starterslening van ASR. Per maand betaal je € 132,- minder, maar over de looptijd gezien ben je duurder uit.

  • Na 40 jaar heb je in totaal € 283.569,- betaald. Met een looptijd van 30 jaar was dit € 256.038,-.

De langere looptijd is dan ook alleen aan te raden als de lagere maandlast echt noodzakelijk is en als je verwacht dat je inkomen stijgt. Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Start hier je offerte-aanvraag.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Je eerste huis kopen met een lagere maandlast".

  1. Er is bij de berekeningen uitgegaan van renteaftrek over de komende 30 jaar zoals die nu geldt. Maar deze renteaftrek zal drastisch afnemen. Daar had m.i. rekening mee gehouden moeten worden.
    Ook is niet vermeld wat de in aanmerking genomen belastingschijf is bij de berekening van de bruto maandlast.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct