Klantenbeoordeling 8.2/10

Je hypotheek oversluiten: hoe werkt het?

Oversluiten is de de meeste gebruikte methode om de maandlasten te verlagen. Hoe werkt de hypotheek oversluiten en waar moet je op letten?

1. Hoe werkt oversluiten?

Om te profiteren van de gedaalde hypotheekrente, heeft vorig jaar een recordaantal huizenbezitters de hypotheek overgesloten. Oversluiten is dan ook de meest gebruikte methode om de maandlasten van de hypotheek te verlagen.

Bij oversluiten sluit je een nieuwe hypotheek met betere voorwaarden en daarmee los je de oude hypotheek in één keer af. Dit klinkt eenvoudig, maar er zijn een aantal dingen waar je rekening moet houden.

Profiteer jij al optimaal van de lage rentestand?Bereken vrijblijvend of oversluiten voordelig is >

2. Wat is de boeterente?

Bij een hypotheek is het bedrag dat je maximaal mag aflossen beperkt, tot een percentage of alleen met eigen middelen. Je moet dus het hypotheekcontract openbreken. De bank rekent hier een boeterente voor.

Sinds een aantal jaren is de boeterente aan banden gelegd. De boete voor vervroegd aflossen mag niet meer bedragen dan het werkelijke renteverlies dan de bank. Maar ook nu nog kan de boeterente flink oplopen, met name als het einde van de rentevastperiode nog ver in de toekomst ligt.

Bereken hier je boeterente.

3. Wanneer is oversluiten voordelig?

Daarnaast betaal je de gebruikelijke afsluitkosten van een nieuwe hypotheek voor advies, notaris en taxatie. Al deze kosten, inclusief boeterente, zijn eenmalig fiscaal aftrekbaar.

De hypotheek oversluiten is alleen voordelig als het rentevoordeel opweegt tegen de kosten. Bereken hier of oversluiten voor je voordelig is.
Door de extreem lage hypotheekrente van dit moment is oversluiten vaak voordelig. Maar kijk ook verder dan de rente. Oversluiten biedt de mogelijkheid om je hypotheek helemaal opnieuw samen te stellen. Let dus ook zeker op deze voorwaarden die je geld kunnen besparen.


Rekenvoorbeeld hypotheek oversluiten:

Hypotheeksom:
Oude hypotheekrente 20 jaar vast:
Huidige hypotheekrente 20 jaar vast:
Besparing per maand:
Oversluitkosten:
Terugverdientijd:
€ 150.000,-
4,15%
1,15%
€ 375,-
€ 3.500,- (fiscaal aftrekbaar)
1 jaar (daarna ga je besparen)

4. Wat gebeurt er met de aflossingsvrije hypotheek?

Huizenbezitters met een bestaande aflossingsvrije hypotheek willen deze vaak meenemen. Ondanks strengere regels zijn hier in 2021 nog altijd ruime mogelijkheden voor.

Had je al een hypotheek voor 2013, dan val je onder het overgangsrecht. Je mag dan de aflossingsvrij hypotheek meenemen, met behoud van hypotheekaftrek.

Banken hebben het deel van de hypotheek dat aflossingsvrij mag zijn gemaximeerd, vaak op 50% van de woningwaarde. Omdat de bij veel huizenbezitters de woningwaarde is, kan meer aflossingsvrij geleend worden. Ook zijn er banken die een groter aflossingsvrij deel toestaan.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct