Klantenbeoordeling 9.7/10

Je opties bij een te hoge hypotheekrente

Bij veel banken kun je nu tussentijds de hypotheekrente verlagen. Wat is voor jou de beste optie als je nu een hogere rente betaalt dan de actuele hypotheekrente?

Lagere hypotheekrente voor bestaande hypotheek

De hypotheekrente is al een tijdje ongekend laag. Dat is goed nieuws voor iedereen die een nieuwe hypotheek wil afsluiten. Maar wist je dat je ook met je bestaande hypotheek kunt profiteren van de lage hypotheekrente?

Als je niet wilt wachten tot je huidige rentevastperiode afloopt, dan  zijn er twee mogelijkheden om tussentijds je rente te verlagen. Dat zijn rente afkoop en rentemiddeling. Voor het wijzigen van de rente voordat je huidige rentevastperiode afloopt, betaal je altijd een boete.

Waarom betaal je een boete?

Toen je je hypotheek afsloot, heb je met je bank een rentepercentage voor een bepaalde tijd afgesproken. Dus als je nu kiest voor een lagere rente voor de resterende rentevastperiode, dan loopt je geldverstrekker rente mis. Dat is namelijk het verschil tussen de afgesproken rente en je nieuwe – lagere – rente. De boeterente is een vergoeding voor de door de bank gemiste rente-inkomsten. (tip: bereken je boeterente)

Verschil tussen rentemiddeling en rente afkoop

Die boete kun je in één keer betalen. Dat heet rente afkoop. Als je gebruik maakt van rentemiddeling, dan wordt de boete verdeeld over de termijnen in je nieuwe rentevastperiode. Je nieuwe rente is hierdoor altijd hoger dan bij rente afkoop.

  • Als je kiest voor rentemiddeling, dan krijg je een nieuwe rentevastperiode met een nieuw rentepercentage. Dit rentepercentage is opgebouwd uit de boeteopslag, een vaste rentemiddelingsopslag en de rente die hoort bij je nieuwe rentevastperiode;
  • Als je kiest voor rente afkoop dan krijg je ook een nieuwe rentevastperiode met een nieuw rentepercentage. In tegenstelling tot bij rentemiddeling betaal je bij rente afkoop het boetebedrag in één keer. Dat maakt rente afkoop goedkoper dan rentemiddeling. Natuurlijk moet je wel de financiële middelen hebben om die boete in één keer te voldoen. De boete bij rente afkoop is overigens wel fiscaal aftrekbaar.

Lees welke banken rentemiddeling aanbieden.

Wat levert het je op:

De voordelen van rentemiddeling of rente afkoop:

  • Je profiteert meteen van een lager rentepercentage;
  • Je betaalt meestal een lager maandbedrag;
  • Je hebt voor een langere tijd zekerheid over je maandlasten;

Rentemiddeling of rente afkoop, wat past bij je?

Het hangt van je persoonlijke financiële situatie af of rentemiddeling of rente afkoop het beste bij je past. Waar moet je op letten om de goede keuze te maken?

We nemen rentemiddeling bij MoneYou als voorbeeld om dit te illustreren:


  • De afhandelingskosten voor rentemiddeling bij MoneYou zijn € 250,-, ook als je voor meerdere leningdelen rentemiddeling kiest. Bij rente afkoop betaal je geen afhandelingskosten;
  • De totale kosten die je tijdens je nieuwe rentevastperiode betaalt, zijn bij rentemiddeling  altijd hoger dan bij rente afkoop. Bij rentemiddeling betaal je namelijk bij MoneYou een vaste rentemiddelingsopslag van 0,20%;
  • Bij rentemiddeling betaal je de boete terug als opslag in de rente. Je nieuwe rentepercentage is daardoor hoger dan wanneer je kiest voor rente afkoop.

Tussentijdse renteverlaging niet altijd voordelig

Je maakt natuurlijk zelf de afweging of rente afkoop of rentemiddeling op dit moment interessant voor je is. Het kan bijvoorbeeld interessant zijn om te wachten tot je rentevastperiode afloopt. Dan kun je helemaal gratis nieuwe rente kiezen.

Of je kiest voor oversluiten. Je sluit dan een nieuwe hypotheek bij een andere geldverstrekker. Dit is in eerste instantie iets duurder, maar de besparing op lange termijn is groter. Je kiest opnieuw voor het beste tarief in de markt.

Met een tussentijdse renteverlaging speculeer je op een toekomstige rentestijging. Daalt de hypotheekrente in de markt echter verder dan is het lastiger en duurder om jouw rente opnieuw te verlagen. Lees meer over de hypotheekrente ontwikkeling in 2017.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct