Klantenbeoordeling 7.7/10

Je overwaarde gebruiken om je woning te verduurzamen

Je woning verduurzamen met overwaarde is extra voordelig. Lees meer over de opbrengst en ruime hypotheekmogelijkheden, samen met een handig stappenplan.

Overwaarde biedt kansen voor verduurzaming

Een van de manieren om verduurzaming te financieren, is het gebruiken van overwaarde. Dit is het bedrag dat je woning meer waard is dan de hypotheekschuld. En juist die is nu vaak hoog, vanwege de hoge woningprijzen.

Heb je niet voldoende spaargeld, dan kun je wel de overwaarde gebruiken om een verbouwing te financieren. Je haalt als het ware geld uit de stenen en stopt het er ook weer in. Dit levert op diverse manieren voordeel op. Je bespaart op de energielasten (die het afgelopen jaar sterk gestegen zijn), en de woning wordt meer waard.

Zo financier je verduurzaming met behulp van je overwaarde

Wil je de overwaarde van je woning opnemen voor een verbouwing, dan heb je diverse keuzes.


Rekenvoorbeeld voor overwaarde

Om aan te geven hoe je berekent hoeveel extra hypotheek je zou kunnen krijgen, geven we het volgende voorbeeld. Stel dat je tien jaar geleden een woning hebt gekocht voor 250.000 euro. De aankoop heb je volledig met een hypotheek gefinancierd. Je hebt de afgelopen jaren 50.000 euro van de hypotheek afgelost. De hypotheekschuld is daardoor nog maar 200.000 euro. Door de stijgende woningprijzen is de woning intussen 400.000 euro waard. De overwaarde is 200.000 euro (400.000 – 200.000 euro)

Ruime voorwaarden voor extra hypotheek

Gebruik je de hypotheek om je woning te verduurzamen, dan zijn er wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden. In principe mag onder de huidige hypotheeknormen nog maar 100 procent van de waarde van een woning gefinancierd worden. Er geldt echter een uitzondering bij een verhoging of extra hypotheek voor energiebesparende maatregelen. In dat geval mag 106 procent van de woningwaarde geleend worden.

Daarnaast wil je hypotheekverstrekker natuurlijk wel inschatten of je nieuwe woonlasten vanwege de hogere hypotheekschuld geen problemen opleveren. Bij het verhogen, oversluiten of een extra hypotheek zal de nieuwe schuld getoetst worden op je inkomen en vaste lasten.

Stappenplan voor verduurzaming van je woning

  1. Check hoe energiezuinig je woning nu is
  2. Bekijk de lijst met energiebesparende maatregelen die je mag meefinancieren in de hypotheek en bepaal welke nodig (en rendabel) zijn, eventueel met een duurzaamheidsexpert.
  3. Vraag meerdere offertes op bij aannemers
  4. Regel de financiering voor benodigde energiebesparende maatregelen.
  5. Aan de slag!
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct