Klantenbeoordeling 9.7/10

Jongeren sluiten minder vaak een hypotheek

Het herstel van de hypotheekmarkt zet door. De groei van het aantal hypotheekaanvragen komt vooral van de leeftijdscategorie 45+. Jongeren sluiten juist minder hypotheken.

Herstel hypotheekmarkt

De hypotheekmarkt herstelt. Met het aantrekken van de woningmarkt steeg ook het aantal hypotheekaanvragen in 2015. Samen met de oversluitmarkt werden vorig jaar 32% meer hypotheekaanvragen geregistreerd ten opzicht van 2014. Dit blijkt uit onderzoek van HDN die de aanvragen voor 80% van de markt registreert.

Hypotheekrente langer vast

HDN signaleert ook een aantal trends op de hypotheekmarkt. Zo werden in 2015 de hypotheken langer vastgezet. In vergelijking met 2010 kiest men voor een 3 tot 4 jaar langere rentevastperiode. Huizenbezitters kiezen voor zekerheid en willen lang van de huidige lage hypotheekrente profiteren. Ook geeft dit aan dat zij verwachten dat de hypotheekrente de bodem heeft bereikt.

Verschijving leeftijd hypotheekaanvraag

Een andere trend is de verschuiving in de leeftijd van de hypotheekaanvragers in 2015. Ten opzichte van 2010 is het aantal hypotheekaanvragen in de leeftijdscategorie 20 tot 29 jaar het sterkst gedaald.  Het aantal hypotheekaanvragen in de leeftijdscategorie 45+ steeg juist het sterkst. Voor de groep 30 tot 45 jaar bleef het aantal ongeveer gelijk gebleven. We noemen een aantal verklaringen hiervoor:


Jongeren kopen later

Deze verschuiving is deels te verklaren door het aanscherpen van de hypotheeknormen. Jongeren moeten langer sparen om een eerste woning te kunnen kopen. Ook de verschuiving van vast contract naar meer flexibele arbeidscontracten kan een rol spelen. Voor een hypotheek is een vaste aanstelling nog steeds de norm.  En mogelijk maken jongeren andere keuzes als het gaat om wonen, bijvoorbeeld huren.

Woningmarkt trekt aan

De huizenbezitters van 45 jaar en ouder profiteren het meeste van het aantrekken van de woningmarkt. Zij zien hun woning in waarde stijgen, wat hun hypotheekmogelijkheden vergroot. Dit geldt niet alleen voor het kopen van een nieuwe woning, maar ook voor oversluiten.

Onder water

De leeftijdscategorie 30 tot 45 jaar heeft het meeste last gehad van de crisis op de woningmarkt . Zij kochten hun huis op de top van de woningmarkt, waarna deze in waarde daalde. Met een hypotheek hoger dan de woningwaarde (onder water), zijn de mogelijkheden beperkt. Verhuizen zou een restschuld opleveren en oversluiten met onderwaarde is moeilijk.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct