Klantenbeoordeling 10.0/10

Juni en juli dramatisch voor spaarrente

Voor de spaarders waren juni en juli dramatische maanden. De ene na de andere bank verlaagde de spaarrente. Waar eindigt dit?

Spaarrente historisch laag

In juni en juli hebben de banken in totaal 29 keer hun spaarrente verlaagd (tegen nul verhogingen). Sommige banken hebben zelfs een aantal keer hun tarieven verlaagd. Het gevolg is een historisch lage spaarrente.

Waarom is de spaarrente laag?

De lage spaarrente is een gevolg van maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) om de lage inflatie te bestrijden (prijzen stijgen onvoldoende). Door de Euriborrente laag te houden, wil de ECB geld lenen en uitgeven stimuleren. Sparen wordt hierdoor onaantrekkelijk. Banken rekenen deze marktrente door in hun tarieven. Dit is de reden dat de spaarrente op dit moment laag is. Het doel van de ECB is dat de prijzen gaan stijgen en de economie weer gaat draaien.

Een voordeel: de hypotheekrente en de rente voor een consumptief krediet zijn ook historisch laag.

Kies de hoogste spaarrente

Hoewel de spaarrente laag is, zijn er wel degelijk verschillen. De gemiddelde spaarrente bij een grootbank is bijvoorbeeld 1,10%, terwijl de beste spaarrente op dit moment 1.75% is. Bij een spaarbedrag van € 10.000,- is dit een renteverschil van € 65,-. Dit bedrag laat je jaarlijks liggen.


Blijft de spaarrente laag?

De Europese Centrale Bank geeft aan dat de spaarrente mogelijk tot 2017 laag blijft. Veel zal afhangen van het herstel van de economie. Ondertussen verwachten we dat de sterkste daling voorbij is. De ECB heeft de Euriborrente in juni extreem verlaagd. Alle banken hebben hier inmiddels hun tarieven op aangepast.

Meer doen met je spaargeld

Heb je genoeg van het lage rendement op uw spaargeld? Dan heb je een aantal opties om je rendement te verhogen. Je kunt je spaargeld langer vastzetten in een deposito (vergelijk de depositorente) of kiezen voor beleggen. Bekijk ook onze overige tips: spaarrente nog lager, wat nu.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct