Klantenbeoordeling 9.7/10

Kies je voor sparen, beleggen of allebei?

Het spaargeld in Nederland groeit nog elk jaar, maar door de lage spaarrente wint beleggen aan populariteit. Kies je voor sparen, beleggen of allebei?

Wanneer kies je voor sparen?

Ondanks de lage spaarrente, groeit het spaargeld in Nederland nog elk jaar. Door te sparen op een spaarrekening, kies je voor zekerheid.

Je geld is veilig bij de bank, je ontvangt een beetje rente en je kunt op elk moment je spaargeld opnemen. Spaargeld op een spaarrekening is ideaal als buffer voor onverwachte uitgaven en als je op korte termijn een grote aankoop wilt doen.

Lage spaarrente funest voor koopkracht

Een groot nadeel van sparen is de lage spaarrente van dit moment. Hierdoor is het rendement op spaargeld nihil. Rekening houdend met de inflatie en vermogensrendementsheffing kun je jaarlijks minder kopen met je spaargeld.

Wil je nog iets van je rendement repareren, dan kun je een deel van je spaargeld een aantal jaren vastzetten in een deposito. Je behoudt dan de zekerheid, maar bent beperkt in de vrijheid om je spaargeld op elk moment op te nemen.

Op zoek naar een hogere spaarrente?Bekijk het aanbod Deposito sparen >

Wanneer kies je voor beleggen?

Door de lage spaarrente wint beleggen aan populariteit. Beleggen kan je een hoger rendement opleveren. We zeggen met nadruk kan. Het hogere rendement bij beleggen gaat namelijk gepaard met meer risico. Daarbij is ook een negatief rendement mogelijk.

Beleggen doe je daarom voor de lange termijn. Je belegging is dan minder gevoelig voor koersschommelingen en het risico op een negatief rendement wordt kleiner. Als je daarbij kiest om het gemaakte rendement ook te beleggen bouw je sneller vermogen op en kun je een mooi eindbedrag verwachten.


Beleggen doe je daarom ook met spaargeld dat je niet direct nodig hebt. Op de website van het Nibud kun je berekenen hoeveel geld je achter de hand moet houden als buffer. Houd ook rekening met grote uitgaven die je binnen nu en 2 jaar wilt doen.

Kies voor een passend beleggingsproduct

Als je hebt besloten om met een deel van je vermogen te gaan beleggen, dan is het zaak om een passend beleggingsproduct te kiezen. Onderwerpen waarover je moet nadenken zijn:

  • Beleggingshorizon: over hoeveel jaar heb je het vermogen nodig.
  • Beleggingsdoel: beleggen voor pensioen of studie van je kind doe je graag met meer zekerheid over het eindbedrag. Bij andere bestedingsdoelen neem je misschien wat meer risico.

Hoe wil je beleggen?

  • Zelf beleggen doe je via een broker.
  • Wil dat een professional voor je belegt, kies dan voor fondsbeleggen.
  • Als aanvulling op je pensioen is pensioensparen geschikt en fiscaal vriendelijk.
  • Crowdfunding is een relatief nieuwe manier van beleggen. Je investeert dan met een groep beleggers in projecten particulieren en bedrijven.

Conclussie: door sparen en beleggen te combineren ga je voor zekerheid en een mooi rendement op lange termijn.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct