Klantenbeoordeling 10.0/10

Kom ik in aanmerking voor een lening?

Niet iedereen kan geld lenen. Waar let de kredietverstrekker op bij de aanvraag van een lening? Dit zijn je mogelijkheden bij BKR, leeftijd en inkomen.

Toets bij geld lenen

Geld lenen begint met een toets of je in aanmerking komt voor een lening. Pas daarna is het interessant om de leenrente te vergelijken en een offerte aan te vragen. Kredietvestrekkers toetsen of een lening verantwoord is voor de aanvrager.

Lenen met BKR-notering?

Je aanvraag voor een lening wordt altijd gecontroleerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Dit betekent niet dat je met een BKR-notering geen lening kunt afsluiten. Kredietverstrekkers kijken ook naar de zwaarte van de notering bij het BKR.

 • Met een negatieve BKR-notering is het niet mogelijk om een lening af te sluiten. Let op: wordt dit toch aangeboden, dan is de kans groot dat je een woekerrente betaalt.
 • Bij een lichtere notering kun je in veel gevallen een lening afsluiten. Bij een lichte BKR-notering worden soms extra voorwaarden gesteld.

Geld lenen met je inkomen

Om in aanmerking te komen voor een lening is een ‘vast en bestendig’ inkomen vereist. Geld lenen met een pensioen kan dus gewoon. Een lening met uitkering is mogelijk, maar dit hangt af van het soort uitkering:

 • Met een bijstandsuitkering en een werkloosheidsuitkering kun je geen lening krijgen.
 • Met een Wajong-uitkering, arbeidsongeschikheidsuitkering en een nabestaandeuitkering is het wel mogelijk om een lening te krijgen*

* De uitkering moet bestendig zijn en mogelijk worden extra voorwaarden gesteld.

Kom je in aanmerking voor een lening? Zo sluit je een lening af (in 4 stappen).

Maximale lening

De hoogte van je inkomen bepaalt niet alleen of je een lening kunt afsluiten, maar ook hoeveel je kunt lenen. Voor een lening worden dus altijd je inkomensgegevens gevraagd. De maximale lening varieert van € 50.000,- tot € 75.000,- mits je inkomen toereikend is.


Voor een verantwoorde lening wordt in veel gevallen ook naar je woonsituatie en maandlasten gevraagd. Daarnaast hebben kredietmaatschappijen een minimaal leenbedrag. Leningen starten vaak bij € 2.500,-.

Te jong of te oud voor een lening?

Zowel de minimum leeftijd als de maximale leeftijd voor een lening verschilt per kredietverstrekker. De maatschappijen met een ‘ruimer beleid’ zijn vaak wat duurder. De gemiddelde verdeling is als volgt:

 • Banken (18 – 75 jaar)
 • Directe aanbieders (18 – 69 jaar)
 • Via tussenpersoon (21 – 67 jaar)

Andere voorwaarden

 • Je woont in Nederland en je hebt een permanente verblijfsvergunning.
 • Woon je samen of ben je getrouwd? Dan moet je in veel gevallen samen een lening afsluiten.

Lenen bij familie of vrienden? Dit zijn de spelregels voor een onderhandse lening.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Kom ik in aanmerking voor een lening?".

  • Beste heer Balk, leeftijd en inkomen zijn niet de enige criteria die meewegen bij het wel of niet kunnen krijgen van een lening. Zoals we in het artikel aangeven speelt bijvoorbeeld een eventuele BKR-notering ook een belangrijke rol. Om antwoord op uw vraag te geven, heb ik dus meer informatie nodig. Met vriendelijke groet, Roel (FX.NL)

   Beantwoorden
 1. Ik wil graag een lening aansluiten, maar vanwege mijn verblijfsvergunning van 5 jr. is een Type-l Regulier bepaaldetijd. Maar ik woon al en werken in Nedelands sinds 1992. Het wordt nu allemaal zo streng om een lening te krijgen.

  Beantwoorden
 2. Er staat niets vermeld dat een doorlopend krediet en of persoonlijke lening bij het bereiken van een bepaalde leeftijd dat de aflossing cappiciteit hoger wordt

  Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw Visser, uw afloscapaciteit wordt bepaald door uw inkomen minus uw maandelijkse lasten. Dit bepaalt onder andere hoeveel u kunt lenen. Bij lenen op latere leeftijd kan een kredietverstrekker wel vragen om maandelijks meer af te lossen. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl)

   Beantwoorden
  • Beste, het is niet mogelijk om met een negatieve BKR-notering een lening af te sluiten. Voor alle andere noteringen geldt dat de geldverstrekker hier over beslist. Wordt u toch een lening met negatieve BKR-notering aangeboden, is de kans groot dat u een (hoge) woekerrente betaalt. Niet verstandig dus. Beter kunt u eerst uw lopende verplichtingen aflossen. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

   Beantwoorden
   • Beste Sandra, het is belangrijk dat u eerst nagaat of het een negatieve BKR-registratie beterft (dit kun je nagaan via http://www.bkr.nl ). Zo ja, dan is het niet mogelijk om een lening af te sluiten. Geldverstrekkers die dit toch aanbieden vragen vaak een (hoge) woekerrente. Bij een lichtere notering zijn er wel mogelijkheden.

     

    Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct