Overslaan en naar de inhoud gaan

Kom ik in aanmerking voor een lening?

  Door: Roel 22855 keer gelezen
Kom ik in aanmerking voor een lening?

Niet iedereen kan geld lenen. Waar let de kredietverstrekker op bij de aanvraag van een lening? Dit zijn je mogelijkheden bij BKR, leeftijd en inkomen.

Toets bij geld lenen

Geld lenen begint met een toets of je in aanmerking komt voor een lening. Pas daarna is het interessant om de leenrente te vergelijken en een offerte aan te vragen. Kredietvestrekkers toetsen of een lening verantwoord is voor de aanvrager.

Lenen met BKR-notering?

Je aanvraag voor een lening wordt altijd gecontroleerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Dit betekent niet dat je met een BKR-notering geen lening kunt afsluiten. Kredietverstrekkers kijken ook naar de zwaarte van de notering bij het BKR.

 • Met een negatieve BKR-notering is het niet mogelijk om een lening af te sluiten. Let op: wordt dit toch aangeboden, dan is de kans groot dat je een woekerrente betaalt.
 • Bij een lichtere notering kun je in veel gevallen een lening afsluiten. Bij een lichte BKR-notering worden soms extra voorwaarden gesteld.

Geld lenen met je inkomen

Om in aanmerking te komen voor een lening is een ‘vast en bestendig’ inkomen vereist. Geld lenen met een pensioen kan dus gewoon. Een lening met uitkering is mogelijk, maar dit hangt af van het soort uitkering:

 • Met een bijstandsuitkering en een werkloosheidsuitkering kun je geen lening krijgen.
 • Met een Wajong-uitkering, arbeidsongeschikheidsuitkering en een nabestaandeuitkering is het wel mogelijk om een lening te krijgen*

* De uitkering moet bestendig zijn en mogelijk worden extra voorwaarden gesteld.

Kom je in aanmerking voor een lening? Zo sluit je een lening af (in 4 stappen).

Maximale lening

De hoogte van je inkomen bepaalt niet alleen of je een lening kunt afsluiten, maar ook hoeveel je kunt lenen. Voor een lening worden dus altijd je inkomensgegevens gevraagd. De maximale lening varieert van € 50.000,- tot € 75.000,- mits je inkomen toereikend is.

Voor een verantwoorde lening wordt in veel gevallen ook naar je woonsituatie en maandlasten gevraagd. Daarnaast hebben kredietmaatschappijen een minimaal leenbedrag. Leningen starten vaak bij € 2.500,-.

Te jong of te oud voor een lening?

Zowel de minimum leeftijd als de maximale leeftijd voor een lening verschilt per kredietverstrekker. De maatschappijen met een 'ruimer beleid' zijn vaak wat duurder. De gemiddelde verdeling is als volgt:

 • Banken (18 – 75 jaar)
 • Directe aanbieders (18 – 69 jaar)
 • Via tussenpersoon (21 – 67 jaar)

Andere voorwaarden

 • Je woont in Nederland en je hebt een permanente verblijfsvergunning.
 • Woon je samen of ben je getrouwd? Dan moet je in veel gevallen samen een lening afsluiten.

Lenen bij familie of vrienden? Dit zijn de spelregels voor een onderhandse lening.

Geld lenen

Goedkoop geld lenen? Vergelijk alle leningen.

Autolening vergelijken

Geld lenen voor een nieuwe auto?

Reageer op dit artikel

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

lenen

Zou graag 10.000 euro willen lenen

Re: lenen

Beste heer/mevrouw Hazenkamp. Na het vergelijken van de leenrente kunt u via de knop 'offerte' de lening aanvragen. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

lening met spoed

Ik wil 8 duizend euro lenen ivm huurschuld, maar heb volgens mij een bkr notering!

Re: lening met spoed

Beste Sandra, het is belangrijk dat u eerst nagaat of het een negatieve BKR-registratie beterft (dit kun je nagaan via www.bkr.nl ). Zo ja, dan is het niet mogelijk om een lening af te sluiten. Geldverstrekkers die dit toch aanbieden vragen vaak een (hoge) woekerrente. Bij een lichtere notering zijn er wel mogelijkheden.
 

woekerrente

Welke banken staan bekend als aanbieders bij een negatieve BKR, met woekerrente

Re: lenen met negatieve BKR-notering

Beste, het is niet mogelijk om met een negatieve BKR-notering een lening af te sluiten. Voor alle andere noteringen geldt dat de geldverstrekker hier over beslist. Wordt u toch een lening met negatieve BKR-notering aangeboden, is de kans groot dat u een (hoge) woekerrente betaalt. Niet verstandig dus. Beter kunt u eerst uw lopende verplichtingen aflossen. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

Aflossing wordt hoger

Er staat niets vermeld dat een doorlopend krediet en of persoonlijke lening bij het bereiken van een bepaalde leeftijd dat de aflossing cappiciteit hoger wordt

Re: Aflossing wordt hoger

Beste heer of mevrouw Visser, uw afloscapaciteit wordt bepaald door uw inkomen minus uw maandelijkse lasten. Dit bepaalt onder andere hoeveel u kunt lenen. Bij lenen op latere leeftijd kan een kredietverstrekker wel vragen om maandelijks meer af te lossen. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl)

Verblijfsvergunning

Waarom is het niet mogelijk om een lening aan te vragen met een tijdelijke verblijfsvergunning?

Re; verblijfsvergunning

Bij een tijdelijke verblijfsvergunning bestaat de kans dat deze niet verlengd wordt en dus de lening opeisbaar wordt.

Verblijfsvergunning

Ik wil graag een lening aansluiten, maar vanwege mijn verblijfsvergunning van 5 jr. is een Type-l Regulier bepaaldetijd. Maar ik woon al en werken in Nedelands sinds 1992. Het wordt nu allemaal zo streng om een lening te krijgen.