Klantenbeoordeling 7.7/10

Koopkracht huishoudens positief ondanks prijsstijgingen

In 2019 gaat het netto inkomen van veel huishoudens omhoog. Tegelijkertijd stijgen ook de vaste lasten. Wat blijft er over van de koopkrachtstijging? 

Netto inkomen gaat omhoog

De eerste salarisstrook van 2019 zal met interesse bekeken worden. Dit jaar stijgt namelijk voor veel werkenden het netto loon. Op Prinsjesdag heeft het Kabinet de nieuwe tarieven voor de inkomstenbelasting bekend gemaakt en deze vallen lager uit. Ook voor gepensioneerden gaat de inkomstenbelasting omlaag zodat ze netto meer inkomen hebben

Met de nieuwe tarieven voor de inkomstenbelasting werkt het Kabinet toe naar een hervorming van het Belastingstelsel zoals afgesproken in het Regeerakkoord van Rutte 3. In 2021 hebben we nog maar 2 belastingschijven (een basistarief en een toptarief) in plaats van de huidige 4.

Ook mensen met een uitkering kunnen in 2019 een hoger inkomen verwachten. Veel uitkeringen, waaronder de bijstandsuitkering, gaan dit jaar omhoog.

Volg het financiële nieuws en de rente-ontwikkelingSchrijf je in voor de Renteflits >

Ook de vaste lasten stijgen

Hoeveel je daadwerkelijk te besteden hebt, is niet alleen afhankelijk van wat er binnenkomt, maar ook van wat er uit gaat.

In 2019 gaan de vaste lasten van Nederlanders omhoog. Zo zijn de dagelijkse boodschappen duurder door de inflatie en verhoging van het laagste BTW-tarief van 6% naar 9%. Ook de zorgpremies zijn dit jaar over de gehele linie gestegen.


De grootste stijging van de vaste lasten zien we terug op de energierekening. De kosten voor gas en licht gaan dit jaar gemiddeld met € 290,- omhoog. Dit berekende de Consumentenbond onlangs. Dit komt door een hogere belasting op energie, met name op gas. Ook brengen de energieleveranciers hogere kosten in rekening voor de levering.

Koopkracht huishoudens positief ondanks prijsstijgingen

Ondanks bovenstaande prijsstijgingen, is de koopkracht in 2019 voor de meeste huishoudens positief. Dit becijferde het NIBUD. Van de 100 meest voorkomende voorbeeldhuishoudens gaan er 96 dit jaar op vooruit. De koopkracht voor de meeste huishoudens gaat omhoog met enkele tientjes per maand.

Daarnaast heb je jouw koopkracht ook deels zelf in de hand. Hieronder 3 manieren om direct te besparen op je vaste lasten:

 • Stap over met energie: Kies voor het goedkoopste tarief en ontvang een welkomstbonus. Je voordeel kan oplopen tot € 350 per jaar.
 • Sluit je lening(en) over: ook de leenrente is de afgelopen jaren gedaald. Verzamel je lopende kredieten en sluit deze over naar een lagere rente.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Koopkracht huishoudens positief ondanks prijsstijgingen".

 1. Voor ambtenaren geldt dat de verhoging van de pensioenpremie van het Abp, de inkomstenbelastingverlaging bijna teniet doet op € 10,00 a €15,00
  Na. Daarna komen de in uw artikel genoemde lastenverzwaringen.
  Hoezo nettoloonsverbetering

  Beantwoorden
 2. Ik blijf dit soort berichten maar vaag vinden want er wordt gesproken over koopkracht en over netto meer beschikbaar inkomen maar neem dit simpele voorbeeld: een echtpaar met alleen pensioen gaat er bijna 41 euro per maand op vooruit.
  Alleen al de inflatie van 2018 roomt dit af met 1,98% van 14400 (hun jaarbedrag aow)of te wel 285,- op jaarbasis. Per maand heeft dit stel dus 23 euro ingeleverd in KOOPKRACHT. Doe daar de energieprijsverhoging van 15 euro en de zorgverzekering van 6 euro per maand p.p. bij en ze zitten op verlies. Daar komt dan de btw verhoging nog bij! Hetzelfde overkomt de alleenstaande gepensioneerde zonder aanvullend pensioen! Vormen zij de 4% van de bevolking waar het Nibud het over heeft?

  Beantwoorden
 3. Bij een netto voordeel van 33 euro per maand en dan alleen maar de graaibelasting op eerste levensbehoefte als energie met 45 euro per maand omhoog? Hoe dan meer overhouden? Of wordt het Nibud ook al gebruikt om de nonsens van dit kabinet recht te praten?

  Beantwoorden
  • Als A.O.W. er met een klein aanvullend pensioen hebben wij als 2 persoonshuishouden op jaarbasis,alles tegen elkaar afgewogen ong.een te kort van ruim 100 euro dat is elke maand minstens 8.35 euro minder te besteden………..!(nog maar afwachten wat de echte prijsstijgingen zijn )

   Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct