Klantenbeoordeling 9.7/10

Kopen of toch blijven huren? Waar moet je rekening mee houden?

Veel starters zitten met de vraag, kopen of toch blijven huren? Zij merken dat huren duurder wordt en dat de markt voor koopwoningen nu juist gunstig is. Waar moeten zij rekening mee houden?

Op dit moment staan veel woningen te koop voor een goede prijs. Door de lage hypotheekrente kunnen starters hun eerste woning voordelig financieren. De kans is dus groot dat je je droomhuis vindt en dat deze ook nog eens betaalbaar is.

Dan volgt de hypotheek. Banken stellen sinds dit jaar strengere eisen aan een hypotheek. De hypotheek moet binnen 30 jaar geheel afgelost worden en het is niet mogelijk om meer te lenen dan de woningwaarde. Wel zo veilig, maar voor veel starters beperkt dit de hypotheekmogelijkheden.


Een hypotheekadviseur kan vrijblijvend berekenen wat je mogelijkheden zijn. Vraag ook eens naar de mogelijkheden voor een startershypotheek, speciaal bedoeld om starters een duwtje in de rug te geven.  

Een hypotheek is een belangrijke financiële beslissing in je leven. Weeg dus goed de voor- en nadelen van kopen af. Enkele voorbeelden van afwegingen:

  •  Wanneer je de vrijheid wilt om snel te kunnen verhuizen, dan is huren een goede optie. Wil je je voor lange tijd ergens vestigen, dan is kopen een goede optie. Zoek dus een woning waar je de komende jaren met plezier in kunt blijven wonen.
  • Bij kopen heb je de mogelijkheid om je woning naar eigen smaak te bouwen of te verbouwen, dit vergroot je woonplezier. Huren vraagt over het algemeen minder investering in tijd en geld.
  • Aan een koopwoning zitten meer kosten verbonden dan een huurwoning. Onderhoud is voor eigen rekening en het bezit van een woning wordt belast. Hier staat tegenover dat de hypotheekrente in veel gevallen aftrekbaar is en je bouwt vermogen op.

Een hypotheekadviseur kan precies vertellen waar je mogelijkheden liggen. Samen kunnen jullie een vergelijking maken tussen de kosten van huren en kopen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct