Klantenbeoordeling 9.7/10

Kopers en oversluiters kiezen weer vaker voor aflossingsvrij

Er wordt weer vaker voor een aflossingsvrije hypotheek gekozen. Ook als dit betekent dat de hypotheekrenteaftrek vervalt. Ontdek wat mogelijk is bij aflossingsvrij.

Aflossingsvrije hypotheek afsluiten? Het kan nog steeds

Een aflossingsvrije hypotheek wordt gekozen vanwege de lage maandlasten. Daarnaast ben je meer flexibel door niet al je spaargeld ‘in stenen te stoppen’.

Om maar meteen een misverstand uit de wereld te helpen: iedereen mag een aflossingsvrije hypotheek afsluiten, of je nu een huis koopt of gaat oversluiten.

Een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluiten?Bereken je mogelijkheden voor aflossingsvrij bij aankoop of oversluiten >

Een aantal zaken om rekening mee te houden bij aflossingsvrij:

  • Sluit je na 2013 je eerste hypotheek en kies je voor aflossingsvrij, dan kun je geen aanspraak maken op hypotheekrenteaftrek.
  • Bij veel banken en onder NHG kun je maximaal 50% van de woningwaarde aflossingsvrij lenen.
  • Een aflossingsvrije hypotheek moet bij je passen. Met name de betaalbaarheid aan het einde van de looptijd is een aandachtspunt.

Over de aflossingsvrije hyptoheek bestaan meer misverstanden. Lees hier mee over.

Nog altijd ruime mogelijkheden voor een aflossingsvrije hypotheek

Voor huizenbezitters met een hypotheek van voor 2013 zijn de mogelijkheden voor een aflossingsvrije hypotheek het meest ruim. Zij behouden het recht op hypotheekrenteaftrek als ze kiezen voor aflossingsvrij.

Daarnaast hebben zij vaak overwaarde opgebouwd. Omdat de maximale aflossingsvrije hypotheek wordt bepaald aan de hand van de woningwaarde, kan zo meer aflossingsvrij geleend worden. Zelfs 100% aflossingsvrij is mogelijk, als het verschil tussen de hypotheek en woningwaarde maar groot genoeg is.

Momenteel kiest een meerderheid van de gepensioneerde oversluiters voor een volledig aflossingsvrije hypotheek. Nog eens 34% van deze groep heeft een deels hypotheek grotendeels aflossingsvrij is. Dit blijkt uit cijfers van het Hypotheek Data Netwerk (HDN)

Ook starters kiezen vaker voor aflossingsvrij

In dezelfde HDN-cijfers staat dat 25% van de starters die koopt in het hogere segment (gemiddelde koopsom € 350.000,-), kiest voor een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek.


Starters die nu kiezen voor aflossingsvrij kunnen geen aanspraak maken op de hypotheekrenteaftrek. Dit belastingvoordeel is de afgelopen kleiner geworden door de lage hypotheekrente en afbouw van de maximale renteaftrek. De lage maandlast bij een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek kan dan de voorkeur hebben.

Het beste aanbod voor jouw aflossingsvrije hypotheek

De ene geldverstrekkers is meer ‘aflossingsvrij-vriendelijk’ dan de andere. Zo zijn er geldverstrekkers waarbij een hogere aflossingsvrije hypotheek mogelijk is dan de genoemde 50%. Tegelijkertijd kunnen starters niet bij elke geldverstrekker terecht voor aflossingsvrij.

Ontdek vrijblijvend het beste aanbod voor jouw aflossingsvrije hypotheek.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct