Klantenbeoordeling 9.7/10

Kostengrens NHG-hypotheek stijgt naar 405.000 euro in 2023

De grens voor een NHG-hypotheek stijgt in 2023 naar 405.000 euro. Dit biedt kansen voor wie op zoek is naar de laagste rente of meer leencapaciteit. 

NHG-hypotheek toegankelijk bij huizenprijsstijging

In 2023 gaat de grens voor een NHG-hypotheek omhoog naar €405.000,-. Dit jaar kun je nog een woning financieren onder NHG voor maximaal €355.000,-.

De hogere kostengrens is nodig om de Nationale Hypotheekgarantie toegankelijk te houden. Door de gestegen huizenprijzen zouden anders steeds minder mensen een NHG-hypotheek kunnen afsluiten. 

Volgens Carla Muters, bestuursvoorzitter van NHG, is dat onwenselijk omdat ‘mensen (…) een steeds hogere hypotheek afsluiten’. Ook zij moeten gebruik kunnen maken van het vangnet van de garantie, bijvoorbeeld als ze te maken krijgen met arbeidsongeschiktheid, te hoge woonlasten of een echtscheiding.

Garantie biedt vangnet en rentekorting

Het vangnet van de Nationale Hypotheekgarantie biedt de uitkomst dat bij betalingsproblemen de hypotheeklast tijdelijk wordt overgenomen. Bij een verkoop met verlies kan dan, onder voorwaarden, de restschuld worden kwijtgescholden.

Maar een NHG-hypotheek biedt meer voordelen. Met de garantie als extra zekerheid, zijn geldverstrekkers bereid meer hypotheek te verstrekken dan de standaard leennormen voorschrijven. Dit zorgt ervoor dat specifieke groepen, zoals ZZP-ers, senioren en duurhuurders, meer kans maken op een woning. 


Daarnaast zijn geldverstrekkers vanwege de extra zekerheid, korting te geven op de hypotheekrente. De NHG-tarieven zijn daarom vaak de laagste hypotheekrentes in de markt.

NHG niet voor iedereen de juiste keuze

Je moet er wel rekening mee houden dat je voor Nationale Hypotheekgarantie eenmalig een premie betaalt. Net als voorgaande jaren is dat in 0,6% over de hypotheeksom. In 2023 betaal je dus maximaal €2.340,- voor NHG. Deze borgtochtprovisie is aftrekbaar van de belasting.

Nog iets om rekening mee te houden is dat je de NHG-hypotheek niet altijd kunt meenemen als je gaat verhuizen. Is je woning duurder dan de kostengrens, dan vervalt de garantie. Kies je enkel voor NHG vanwege de lagere rente, bedenk dan of je de koste binnen de verwachte termijn terugverdiend.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct