Klantenbeoordeling 9.7/10

Laagste hypotheekrente niet altijd de goedkoopste hypotheek

De hypotheek met de laagste hypotheekrente is niet altijd het goedkoopst. We noemen 5 hypotheekvoorwaarden die je tijdens de looptijd geld kunnen besparen.

Een lage rente én ruime voorwaarden

Wie online de hypotheekrente vergelijkt gaat vaak voor het laagste tarief. Het is echter slim om daarnaast de hypotheekvoorwaarden te vergelijken.

Een moderne geldverstrekker heeft niet alleen een lage hypotheekrente, maar ook ruime voorwaarden. Daarmee kun je de hypotheek aanpassen als jouw situatie verandert. Dit kost misschien iets meer rente, maar gedurende de looptijd ben je goedkoper uit.

Start jouw hypotheekvergelijkingDe laagste rente én beste voorwaarden >

5 hypotheekvoorwaarden voor een goedkope hypotheek

Dit zijn 5 voorwaarden die je gedurende de looptijd geld kunnen besparen.

1. Verhuisregeling

Door de lage hypotheekrente en kleine renteverschillen, kiezen Nederlanders vaker voor een lange rentevastperiode. Waar voorheen 10 jaar vast het vaakst werd gekozen, is dit nu 20 jaar vast. Zij doen er verstandig aan om daarbij te kiezen voor verhuisregeling in de voorwaarden. Ga je in die periode verhuizen, dan kun je hypotheek onder dezelfde voorwaarden (incl. lage hypotheekrente) meeverhuizen.

2. Looptijdrente

Tijdens de rentevastperiode kun je in aanmerking komen voor een lagere hypotheekrente. Als in die periode de hypotheek in verhouding tot de woningwaarde daalt, bijvoorbeeld door aflossen, kun je in aanmerking komen voor rentekorting.

Geldverstrekkers bepalen zelf de risicoklasse en de rentekorting die eraan gekoppeld is. Hoe snel je rente daalt is dus niet bij elke bank hetzelfde. Vergelijk dus, naast de hypotheekrente bij aanvang, ook de rente die je betaalt gedurende de looptijd.

Let op: niet alle geldverstrekkers passen de hypotheekrente automatisch aan als voldoende is afgelost. Onder andere bij de drie grootbanken (ABN AMRO, Rabobank, ING) moet je dit zelf in de gaten houden en aangeven als je in aanmerking komt voor rentekorting. Door tee kiezen voor een hypotheek met automatische renteaanpassing heb je hier geen omkijken naar.

3. Boetevrij aflossen

Door extra af te lossen kun je dus geld besparen. Het deel dat je boetevrij mag aflossen is bij de meeste geldverstrekkers beperkt tot 10% per jaar. Bij een aantal geldverstrekkers kun je meer boetevrij aflossen.

Dit interessant zijn als je een erfenis krijgt of als bedrijfsmiddelen vrijkomen. Een ander voordeel van een hoog boetevrij aflospercentage, is dat oversluiten eerder interessant is. De hypotheeksom waarover boeterente wordt berekend is namelijk kleiner.

Hypotheekrente verwachting november

4. Rentemiddeling

Nog niet alle banken bieden rentemiddeling aan. Wie in de toekomst de mogelijkheid wil hebben om de hypotheekrente te middelen kan bij deze banken terecht. Door de lage rentestand is rentemiddeling nu minder interessant als je een nieuwe hypotheek afsluit.


5. Geldigheid hypotheekofferte

Een hypotheekofferte is doorgaans 2 tot 4 maanden geldig. De hypotheek moet binnen deze periode gepasseerd zijn bij de notaris om van de rente en voorwaarden gebruik te kunnen maken. Heb je langer nodig, dan kan de offerte bij een aantal banken verlengd worden.

Tijdens de offerteperiode kan de rente stijgen en dalen. Kies voor een hypotheekofferte met ‘laagste rente garantie’ dan ben je verzekerd van het beste aanbod op het moment dat de hypotheek passeert bij de notaris.

Start jouw hypotheekvergelijking voor de laagste rente en beste voorwaarden.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Laagste hypotheekrente niet altijd de goedkoopste hypotheek".

    • Beste mevrouw Willemsen, bedankt voor uw bericht. Een verhuizing is inderdaad een nieuw toetsmoment voor de hypotheek. Ook met een verhuisregeling kan uw hypotheekrente daarbij wijzigen, bijvoorbeeld door een hogere risico-opslag. Stel u leent nu 60% marktwaarde en u gaat verhuizen en wilt 100% van de marktwaarde gaan lenen. Met een verhuisregeling blijft uw hypotheekrente in de basis gelijk, maar u krijgt een hogere risico opslag omdat u meer gaat lenen in verhouding tot de woningwaarde. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

      Beantwoorden
  1. Beste, ik lees steeds met interesse uw informatie. Nu las ik over de verhuisregeling. Echter ooit had ik een hypotheek met verhuisregeling bij Gmac. Door de crisis is dit een andere bank geworden. Toen ik op gegeven moment wilde verhuizen en de verhuisregeling wilde gebruiken werd mij gezegd dat verhuizen een nieuw toetsmoment was en omdat ik zelfstandige ben zou ik een andere hogere rente krijgen. Een zeer vreemde zaak omdat ik juist om deze hypotheekvorm te krijgen een flinke boete heb betaald met overschakelen. Mijn rechtsbijstandsverzekering gaf de bank gelijk . Mijn eerdere ervaring is dus eigenlijk in tegenspraak met uw advies. Ik ben benieuwd hoe u hierover denkt. M vr Gr Annemarie Willemsen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 21:00.
Bel direct